Gudeljević: Zaštita zdravlja izbjeglica i migranata profesionalna i ljudska obaveza

Gudeljević: Zaštita zdravlja izbjeglica i migranata profesionalna i ljudska obaveza

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević predvodi delegaciju koja u Istanbulu sudjeluje na sastanku na visokoj razini o zdravlju i migracijama u Regionu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, saopćeno je iz Ministarstva civilnh poslova Bosne i Hercegovine.

- Proces migracije je složen i stresan, uključuje napuštanje domovine, praćen je tugom, gubitkom, rastanakom od obitelji i prijatelja, ali i svim drugim poteškoćama sa kojima se izbjeglice i migranti susreću na njihovom putu do zemlje odredišta. Zaštititi zdravlje ljudima na tom putu naša je profesionalna ali i ljudska obveza i zahtijeva globalno djelovanje - istaknula je ministrica Gudeljević obraćajući se sudionicima sastanka.

Na plenarnoj sesiji „Naš putokaz za budućnost“ predstavljen je dokument pod nazivom "Izjava WHO sastanka na visokoj razini", čiji fokus je bio na pet prioritetnih područja djelovanja u budućnosti. Ministrica Gudeljević aktivno je sudjelovala u diskusiji koja je rezultirala usvajanjem navedenog dokumenta.

Sastanak se održava danas i sutra, a domaćin je Vlada Turske u suradnji sa WHO Regionalnim uredom za Europu.

Na marginama sastanka, ministrica Gudeljević sastala se s direktorom tog ureda Hansom Klugeom.

Istaknula je nemjerljiv značaj pomoći Svjetske zdravstvene organinazacije u odgovoru zdravstvenih sistema u Bosni i Hercegovini na epidemiju COVID-19.

Razgovarano je o aktivnostima BiH u okviru COVAX mehanizma nabave cjepiva te mogućim narednim koracima.

Ministrica Gudeljević pozvala je Klugea da posjeti Bosnu i Hercegovinu u septembru 2022. godine povodom obilježavanja 30 godina članstva Bosne i Hercegovine u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

federalna.ba/Fena

Ankica Gudeljević
Ankica Gudeljević John Kennedy Mosoti Arthur Erken UNFPA
0 24.06.2022 16:40
Ankica Gudeljević Sarajevo BiH Osmislimo obrazovanje ponovo! djeca obrazovanje
0 07.04.2022 19:12
Ankica Gudeljević BiH Ukrajina
0 15.03.2022 15:20
Ankica Gudeljević zdravstvo Turska
0 17.11.2021 20:00
Ankica Gudeljević Široki Brijeg
0 30.10.2021 16:02