Gudeljević: Ukrajinskim izbjeglicama olakšati ulazak i boravak u BiH

Gudeljević: Ukrajinskim izbjeglicama olakšati ulazak i boravak u BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević pokrenula je inicijativu da se ukrajinskim izbjeglicama olakša ulazak u BiH.

- Tu inicijativu sam u obliku dopisa poslala Ministarstvu sigurnosti, koje je nadležno za ulazak i boravak stranaca u BiH, da se riješi, odnosno olakša njihov ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini jer do sada to nije riješeno - kazala je Gudeljević.

Dodala je kako za sada izbjeglice iz Ukrajine zapravo nemaju status izbjeglice kada dođu u BiH.

- Oni imaju status stranca koji s važećim dokumentima u Bosni i Hercegovini može boraviti do 30 dana, ali kada ste izbjeglica, kada bježite i gledate kako spasiti život, mnogi izgube dokumente ili su im oni već istekli pa imaju problema na granici. S te strane sam tražila da se pokrenu procedure koje će im olakšati i ulazak i boravak, te da se na taj način riješi i njihov status, da dobiju status izbjeglice jer će tako dobiti i zdravstvenu skrb i svu ostalu potrebnu pomoć - navela je ministrica.

Do danas, kako kaže, nije dobila povratnu informaciju.

- Očekujem da će Ministarstvo sigurnosti poduzeti potrebne korake i to uputiti u proceduru. Vijeće ministara do sada nije razmatralo tematiku izbjeglica iz Ukrajine - ustvrdila je Gudeljević.

federalna.ba/Fena

Ankica Gudeljević BiH Ukrajina
Tayyip Erdogan Volodimir Zelenski Antonio Gutteres Ukrajina
0 18.08.2022 19:45
košarka BiH Francuska
0 18.08.2022 14:39
prosječna plata BiH
0 18.08.2022 14:37
sport fudbal nogomet Premijer liga BiH u nogometu BiH FK Sloga NK Široki Brijeg
0 17.08.2022 09:21