Gudeljević: Ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda
(Izvor: Fena)

Gudeljević: Ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je u Širokom Brijegu s premijerom Zapadnohercegovačkog kantona Zdenkom Ćosićem otvorila znanstveno stručni skup „Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine – 2021."

U organizaciji Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega, Sekcije CIOF-a BiH, Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava i uz partnerstvo s UNESCO-om, na znanstveno-stručnom skupu sudjelovalo je više od trideset eksperata iz oblasti, a namijenjen je članovima udruga i djelatnicima institucija koje se bave nematerijalnom baštinom.

Ministrica Gudeljević je u svom obraćanju naglasila da je očuvanje nematerijalne kulturne baštine, uporaba digitalnih alata i platformi za računalnu obradu i pohranu podataka, a što je jedna od preporuka UNESCO-a, zadaća koja mora biti dosljedno provodena.

Dodala je i da je prepoznala neke teme koje su djelokrugu rada Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i internacionalne mreže s kojima Ministarstvo surađuje.

"Prije skoro godinu dana Ministarstvo civilnih poslova je imenovalo koordinatora za BiH upravo u jednu od mreža, a to je EU DARIAH MREŽA i uvjerena sam da ćemo od koordinatorice čuti koje se to aktivnosti trenutno realiziraju na izgradnji ove mreže u BiH", dodala je ministrica.

Posebice važan aspekt skupa svakako jeste i onaj koji se odnosi na preporuke UNESCO-a, ali i relevantnih konvencija koje se odnose na zaštitu i promoviranje kulturnog nasljeđa.

Na kraju obraćanja ministrica Gudeljević je podsjetila na riječi američkog povjesničara Arhura Schlesingera: "Prvi korak prema uništenju jednoga naroda jest brisanje njegova pamćenja. Uništi mu knjige, kulturu i povijest i onda nađi nekoga da napiše nove knjige, proizvede novu kulturu, izmisli novu povijest. Ta će nacija brzo početi zaboravljati što jest i što je bila."

"Vi, mi, svi zajedno, smo tu da ne dozvolimo uništenje kulture našeg naroda", podvukla je ministrica Gudeljević, priopćeno je iz resornoga ministarstva.

federalna.ba/Fena

Ankica Gudeljević Široki Brijeg
Miro Kraljević Široki Brijeg pročistač otpadnih voda
0 25.06.2022 09:07
Ankica Gudeljević John Kennedy Mosoti Arthur Erken UNFPA
0 24.06.2022 16:40
Široki Brijeg ekskurzija Zadar požar
0 16.06.2022 13:41
Široki Brijeg Radnik Bijeljina Premijer liga BiH u nogometu
0 29.05.2022 21:20