Gudeljević i Erken razgovarali o odlasku mladih, porodici i socioekonomskom okviru

Gudeljević i Erken razgovarali o odlasku mladih, porodici i socioekonomskom okviru

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević danas je u radni posjet primila Arthura Erkena, direktora odjela za politike i strategije UNFPA u New Yorku i John Kennedy Mosotia, predstavnika UNFPA za BiH, a tokom sastanka razmijenjeni su stavovi o tri značajne teme - odlazak mladih, planiranje porodice  i socioekonomski strateški okvir.

Erken je ministrici zahvalio na dosadašnjoj izuzetno uspješnoj saradnji i naglasio da očekuje takvu saradnju i u budućnosti, a na obostrano zadovoljstvo. Dodao je i da je UNFPA spreman pružiti bilo koji oblik podrške s posebnim akcentom na implementaciju Lisabonske agende.

Gudeljević je naglasila da su sve tri teme veoma važne za BiH, ali ništa manje i za sve druge zemlje te da lično  ulaže napore da se BiH kao zemlja „starih ljudi“ preobrati u zemlju u kojoj će biti sistemski riješeno pitanje mladih. Govoreći o planiranju porodice istakla je da je veoma važno stvoriti okruženje u kojem će mlade porodice biti ohrabrene planirati više djece.

Ministrica je ocijenila kako bi u BiH bilo, a po uzoru na druge razvijene države, veoma važno i institucionalno pozicionirati demografiju i mlade imajući u vidu starenje stanovništva, iseljavanje i pad nataliteta što bi umnogome olakšalo provođenje mjera populacijske politike, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Ankica Gudeljević John Kennedy Mosoti Arthur Erken UNFPA
Bisera Turković Arthur Erken
0 24.06.2022 20:08
Ankica Gudeljević Sarajevo BiH Osmislimo obrazovanje ponovo! djeca obrazovanje
0 07.04.2022 19:12
Ankica Gudeljević BiH Ukrajina
0 15.03.2022 15:20
Ankica Gudeljević zdravstvo Turska
0 17.11.2021 20:00