Gudeljević s ministrom zdravlja Turske o uspješnoj saradnji u zdravstvu

Gudeljević s ministrom zdravlja Turske o uspješnoj saradnji u zdravstvu

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sastala se danas u Antaliji s ministrom zdravlja Republike Turske Fahretinom Kočom i razgovarala s njim o aktualnim temama i suradnji BiH i Turske u području zdravstva.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Republika Turska imaju uspješnu dugogodišnju suradnju u području zdravstva, a okvir za suradnju je Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske potpisan u svibnju 2010. godine. Ministrica Gudeljević istaknula je da je za Bosnu i Hercegovinu iznimno važno da se nastavi provedba Sporazuma posebice u dijelu formiranja zajedničkog radnog povjerenstva koje će definirati prioritete u trenutačnoj suradnji, kao i eventualno proširenje suradnje na javnozdravstvena pitanja od zajedničkog interesa.

Ministrica je posebnu zahvalnost iskazala za cjepiva, maske i testove koje je Republika Turska donirala žiteljima BiH. Ministar Koč je informirao ministricu Gudeljević o cjepivu protiv COVID-19 zaraznog oboljenja koje će biti proizvedeno u Republici Turskoj i koje će, ukoliko bude potrebe za istom, biti na raspolaganju građanima Bosne i Hercegovine. Podsjetila je da se, zahvaljujući mogućnostima kojima raspolaže razvijeni zdravstveni sustav Republike Turske, veliki broj teško oboljelih pacijenata iz Bosne i Hercegovine liječi u turskim klinikama. Prepoznavši važnost ove regije, Turska je u Bosni i Hercegovini otvorila predstavništva nekih od vodećih turskih klinika.

Otvaranjem takvih zdravstvenih ustanova, žiteljima BiH se omogućava pravovremena dijagnostika, te efikasnija, stručnija i profesionalnija zdravstvena usluga, što upotpunjuje i poboljšava cjelokupni zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini. U razgovoru je konstatirano da je Ministarstvo civilnih poslova, kao partnerska organizacija, sudjelovalo u organizaciji dvodnevnog sajma "Bosnia Healthcare Expo“, u svibnju 2021. godine, na kojem su promovirane najveće bolnice u Republici Turskoj uz sudjelovanje dvije bolnice iz BiH. Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević tijekom službenog posjeta Turskoj sudjeluje u radu ”HIMSS Euroazija Konferencije i izložbe zdravstvenih informacija i tehnologije 2021”, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

Ankica Gudeljević zdravstvo Turska
potres zemljotres Antalija Turska
0 07.08.2022 15:20
Istanbul Turska Ukrajina žito
0 07.08.2022 09:19
Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Turska Rusija plin rublje
0 06.08.2022 16:07
Tayyip Erdogan Rusija Turska
0 05.08.2022 14:22
Turska Rusija Tayyip Erdogan Vladimir Putin
0 04.08.2022 11:39