'Noć teatra BiH 2021' obilježit će se u 16 gradova i 24 ustanove kulture
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

'Noć teatra BiH 2021' obilježit će se u 16 gradova i 24 ustanove kulture

Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica će u subotu, 20. novembra  koordinirati Evropskom manifestacijom "Noć teatra - Noć teatra BiH 2021“ za područje Bosne i Hercegovine.

Manifestacija se ove godine po 13. put održava u Evropi, a u Zenici će biti obilježena 12. put.

-Svake godine, 1. septembra uputimo poziv za sve pozorišne i kulturne ustanove širom BiH. Ove godine, zaista, imamo veliki odziv, a ipak se centralna manifestacija, tradicionalno, održava u BNP-u. Imamo tri programske aktivnosti u BNP-u, u kojem će biti upriličene izvedbe dvije predstave za djecu 'Talas hladnog vremena' (20.00 sati) i koncert 'Ludwig Wan Beethoven&Sonata time' (18.00) - najavila je na današnjoj pres-konferenciji koordinatorica programa ispred zeničkog BNP-a Merima Handanović.

Izvršni producent ovogodišnjeg projekta je Denis Krdžalić, koji je najavio da će ove godine u obilježavanju Noći teatra sudjelovati "čak 24 učesnika iz 16 gradova“.

- BNP je zvanični koordinator za BiH ovog međunarodnog projekta i manifestacije. Ove godine imamo 38 programskih sadržaja, više nego ikada prije, 24 učesnika u ukupno 16 gradova - podvukao je Krdžalić, koji je istakao kako će se programi održavati u lokalnim centrima za kulturu, pozarištima, udruženjima, asocijacijama“.

-Publika će na scenskim prostorima moći da pogleda mnogobrojne sadržaje - primarno pozorišne prestave, a tu su, također, promocije knjiga, koncerti, okrugli stolovi...Moći će da posjete svoje lokalne teatre i da uživaju programima - napomenuo je Krdžalić.

Za razliku od prošle, ove će se godine većina sadržaja održati uživo, na sceni, a jedini sadržaj koji će biti realiziran online je pozorišno-dokumentarna izložba Srđana Vukadinovića u produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

„Noć teatra“ u BiH bit će obilježena u Sarajevu, Zenici, Banja Luci, Tuzli, Travniku, Bugojnu, Mrkonjić Gradu, Konjicu, Mostaru, Srebreniku, Živinicama, Kaknju, Brčko Distriktu, Zavidovićima, Laktašima, Gornjem Vakufu/Uskoplju.

federalna.ba/Fena

Noć teatra Evropska manifestacija