Premijernom izvedbom predstave 'Ptica od pijeska' počelo obilježavanje Noći teatra BiH

Premijernom izvedbom predstave 'Ptica od pijeska' počelo obilježavanje Noći teatra BiH

Premijernom izvedbom predstave "Ptica od pijeska" autora Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, počelo je obilježavanje Evropske manifestacije Noć teatra BiH, čiji je koordinator za Bosnu i Hercegovinu četrnaesti put Bosansko narodno pozorište Zenica.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića "Ptica od pijeska" je bajkovita parabola o ljubavi.

- Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno,  kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami - kazao je.

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.

U organizaciji Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će upriličen koncert ansambla „Cellissimo“ u 13 sati u Zeničkom pozorištu. U sklopu Noći teatra u 20 sati u istoj pozorišnoj Kući će biti izvedena predstava  „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koja je besplatna za penzionere, saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

federalna.ba/Fena

Noć teatra BNP Zenica
BNP Zenica projekat Feminističko čitanje klasika
0 21.02.2024 08:08
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Miroljub Mijatović
0 13.01.2024 11:02
BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica pozorište Federalni radio
0 18.09.2023 20:21