videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

Noć teatra: Predstave domaće produkcije igrane u u 12 gradova naše zemlje

Kada umjetnost prijeđe nacionalne granice, tada dokaže da entiteti u Bosni i Hercegovini mogu sarađivati. Tako je sinoć u 12 gradova naše zemlje publika imala priliku gledati predstave domaće produkcije, u okviru panevropske manifestacije Noć teatra.

U Noći teatra publika iz 11 evropskih zemalja susrela se bez viza i pasoša u kolektivnom iskustvu magije pozorišta. Ova manifestacija, koja se održava treće subote u novembru, motivisana je idejom povezivanja u kolektivitet i podsjećanja na važnost susreta licem u lice.

“Teatar sam po sebi sadrži ritaulnu suštinu pa tako i ova manifestacija predstavlja pozorišni ritual koji treba cjelokupno društvo dodatno da približi teatru. Prilika je to i da razgovaramo o zajedničkim temama, da otvaramo diskusije o teatru”, kaže Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Ako gledamo s te strane da je pozorište ritual, onda bez publike i onoga ko je s druge strane, kojima mi prenosimo informaciju i zajedno s njima donosimo to čudo na sceni - mislim da je ovo itekako bitno i drago mi je da je SARTR i ove godine sudionik”, ističe Maja Salkić, direktorica Sarajevskog ratnog teatra.

Centralna manifestacija održana je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Uz igranje predstave Tri dana, otvoren je i konkurs za najbolji bh. dramski tekst, čime se promoviše domaće, uglavnom na sceni nedostajuće autorstvo. Predstave su igrane i u 11 drugih gradova naše zemlje.

“Ovo je jedina manifestacija te vrste u BiH gdje se takvo nešto radi, gdje oba entiteta učestvuju i gdje svaki oblik kulturne organizacije i ustanove participira na određeni način”, navodi Denis Krdžalić, izvršni producent Noći teatra BiH.

“Evropska manifestacija Noć teatra je ostvarivanje novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu”, poručuje Josip Blažević, voditelj marketinga u HNK-u Mostar.

Iskustvo ove noći očituje da entuzijazma kod kulturnih radnika nije nedostajalo. Ali jeste finansiranja, kritike, sistemskog rješavanja pitanja institucija kulture. A teatar kao ogledalo društva, stajanjem na margini, o našem govori i bez predstava.

federalna.ba

Noć teatra