Vlada TK izdvaja dva miliona KM za nerazvijene jedinice lokalne samouprave
(Izvor: Fena/Vlada TK)

Vlada TK izdvaja dva miliona KM za nerazvijene jedinice lokalne samouprave

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas odluku o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u tom kantonu u 2023. godini. 

- Ovim dokumentom izvršena je raspodjela ukupno dva miliona KM, koliko je Budžetom Tuzlanskog kantona za 2023. godinu planirano za podršku nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama. Od ovog iznosa za finansiranje projekata u Teočaku odobreno je 606.060 KM, Sapni 505.050 KM, Čeliću 464.646 KM, Kladnju 262.626 KM i Doboj Istoku 161.616 KM - navodi Erna Kusturica, pomoćnica ministra privrede. 

Općini Teočak sredstva su dodijeljena za vanjsko uređenje poslovne zone Bilalići, te za rekonstrukciju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama Centar, Sniježnica, Jasikovac, Stari Teočak, Husejnovići i Bilalalići – Uzunovići. Sapni su sredstva odobrena za rekonstrukciju putne infrastrukture i izgradnju poslovno-proizvodnog objekta. Čeliću su sredstva odobrena za sanaciju i asfaltiranje lokalnih puteva, a Kladnju za regulaciju i uređenje korita rijeke Drinjače, dionica Vitalj-Kladanj-Brateljevići i sanaciju putne infrastrukture na području mjesnih zajednica. Općina Doboj Istok će od odobrenih sredstava će obnoviti lokalnu cestovnu mrežu u naseljima Mrkani u mjesnoj zajednici Klokotnica. 

Na danas održanoj sjednici Vlada TK je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona, što je rezultat i javne rasprave koja je trajala 60 dana, a u koju su se uključile sve relevantne institucije i grupacije.

- Zakon se usklađuje s novodonesenom Uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji BiH, kao i sa odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka gdje je definisana obrada posebne kategorije ličnih podataka. Osim postojećih sredstava sile, kao dodatno sredstvo uvršteni su sprej s nadražujućom materijom i sredstva za nasilno otvaranje i ulazak u prostorije, čime se policijskim službenicima omogućava da primjenom policijskih ovlaštenja u zakonskim okvirima upotrijebe i ovu vrstu sile, ukoliko se procijeni da se sa istom može ostvariti zakoniti cilj - kaže načelnik ureda direktora Uprave policije MUP-a TK Denis Fejzić. 

Izmjenama i dopunama Zakona utvrđena je obaveza ministra da na prijedlog direktora Uprave policije donese podzakonski propis kojim će se detaljnije precizirati nespojivost aktivnosti i funkcija policijskih službenika sa policijskim dužnostima, a što je neophodno zbog zahtjeva policijskih službenika za bavljenje dodatnim djelatnostima.

Zakonom se postupak prijema policijskih službenika usklađuje sa Bolonjskim sistemom studiranja, odnosno kao uslov za prijem u čin mlađeg inspektora propisuju se 180 ili 240 ECTS studijskih bodova Bolonjskog sistema studiranja, a VI stepen školske spreme kao uslov za prijem u policijski organ se ukida.

federalna.ba/Fena

Vlada TK odluka o finansiranju sjednica
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica Sarajevo
0 07.12.2023 08:08
sjednica Predstavnički dom Parlamenta FBiH dnevni red
0 28.11.2023 15:20
počela sjednica Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.11.2023 11:57