Konaković o regionalnom skupu: Jedinstvo Bošnjaka se počinje dešavati

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je ideja regionalnog skupa predstavnika Bošnjaka, koji je danas organizovao u Sarajevu, važnija od svakog pojedinca.

- Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u državama regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege - rekao je Konaković tokom šetnje gradom.

Predstavnici Bošnjaka regiona okupili su se na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom.

Konaković je u izjavi medijima rekao da ga čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

- VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović, zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije. Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati – dodao je Konaković.

federalna.ba/Fena

Bošnjaci okupljanje Elmedin Konaković
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55
Marin Vukoja Elmedin Konaković
0 17.05.2024 20:06
Elmedin Konaković Peter Sijarto Oliver Varhelji Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 17.05.2024 17:16