Komisija o imenovanju ustavnog sudije, na dnevnom redu brojni zakoni
(Izvor: Arhiva)

Komisija o imenovanju ustavnog sudije, na dnevnom redu brojni zakoni

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, peta redovna u aktuelnom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu.

Najavljena je i mogućnost nastavka narednog dana, 28. septembra, prema obavijesti koju je zastupnicima uputila ranije Mirjana Marinković Lepić u ulozi predsjedavajuće Doma.

U međuvremenu je Marinković Lepić podnijela ostavku pa će prema saznanjima agencije Fena, zastupnici na današnjoj sjednici razmatrati i to pitanje. Njeno obrazloženje je da ostavku podnosi iz zdravstvenih razloga.

U ranije najavljenom dnevnom redu za sjednicu je više zakona od kojih su neki upućeni po hitnoj ili skraćenoj proceduri.

Jedan od takvih je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju, ali će ova nepravda biti otklonjena ukoliko Parlament odobri novopredloženi zakon, najavljeno je.

Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

- Donošenje ovog zakona predloženo je po skraćenoj proceduri radi produženja roka kojim je propisano važenje i korištenje certifikata kao platežnog sredstva za kupovinu stanova na kojima postoji stanarsko pravo - navela je Federalna vlada kao predlagač.

Federalno ministarstvo pravde uradilo je izmjene Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije principa na koje je ukazao 2015. godine Evropski sud za ljudska prava u predmetu 'Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine', pa će s tim u vezi na ovoj sjednici Predstavničkog doma biti razmatran i predloženi zakon o izmjenama i dopuni Porodičnog zakona. Iz navedene presude Evropskog suda proizilazi da u Bosni i Hercegovini postoji strukturalni problem u pogledu postupanja sa osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i koje se smještaju u ustanove socijalne zaštite, a bez primjene standarda kontrole koje zahtijeva Evropska konvencija o ljudskim pravima. Značajnija novina u novopredloženom zakonu isključuje mogućnost potpunog lišenja poslovne sposobnosti u oblastima pravne zaštite osobama s umanjenim sposobnostima i ostavlja samo mogućnost ograničenja poslovne sposobnosti.

Jedna od mnogih drugih tema Predstavničkog doma najavljenih za današnju sjednicu odnosi se na Prijedlog strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine u periodu 2022. - 2027. godina. Sudeći po tom dokumentu, period do 2027. obilježit će novu fazu razvoja turizma čvrsto utemeljenog na principima održivosti, kojima se promovira odgovoran i sveobuhvatan razvoj.

Uoči ove sjednice čiji početak je najavljen za danas u 10 sati, treba da bude održana i sjednica parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja. Obavijest o njenom održavanju uputio je članovima predsjednik Komisije Mladen Bošković (Hrvatska demokratska zajednica BiH). Predloženi dnevni red implicira da će sjednica te komisije biti još jedan pokušaj prijedloga imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije, koji bi trebalo da popuni tu poziciju nakon odlaska ustavnog sudije Mate Tadića u penziju. Prvi na listi koji bi mogao popuniti to mjesto je kandidat Marin Vukoja i sa jedne strane insistiranja su da on bude jedini s liste uspješnih kandidata koji će biti predložen na glasanje u Parlamentu, dok opozicija insistira da na glasanju bude lista uspješnih kandidata.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.11.2023 17:24
Predstavnički dom Parlamenta FBiH zaduženje poplave
0 28.11.2023 16:30
sjednica Predstavnički dom Parlamenta FBiH dnevni red
0 28.11.2023 15:20
počela sjednica Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.11.2023 11:57
sjednica Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 28.11.2023 08:08