videoprilog Prijatelja Srebrenice (Dnevnik 2)

Probosanske stranke, zasad, s trojicom kandidata; Grujičić protiv Vučića

Pripreme za oktobarsko odmjeravanje snaga su počele u Srebrenici. S tim i politička previranja unutar probosanskih stranaka o kandidatima za predstojeće izbore. U javnosti nekoliko imena. Mogu li bošnjačke, probosanske stranke do jednog, zajedničkog? 

Stanovnici Srebrenice nemaju prevelika očekivanja od predstojećih izbora i smatraju da se malo šta može promijeniti nabolje:

,,Izbori k'o izbori, svake četiri godine, nešto uvijek novo. Nisam zadovoljan, trebao bi biti jedan zajednički kandidat.”

“Ne vjerujem u demokratiju, bar ne na ovim prostorima.”

Iz probosanskih stranaka u trku za načelnika mogli bi Hamdija Fejzić, Faruk Đozić i Muhamed Avdić. Preostaje da se vidi da li će biti postignut konačni dogovor o jednom kandidatu.

“Već je u medijima bilo da je Općinski odbor SDA donio odluku da podržava mene kao nezavisnog kandidata. I dalje su pri tom stavu. Imam podršku udruženja i određenih krugova ljudi koji žive u Srebrenici i koji znaju sve što sam do sada radio i šta je moja sposobnost”, kaže nezavisni kandidat Hamdija Fejzić.

,,Moja kandidatura je proizvod razgovora unutar stranke i ja sam prijedlog stranke, kako Općinskog savjeta Stranke za BiH, tako i Predsjedništva. Vodim se razgovorima koji su vođeni između političkih stranaka u Srebrenici i kriterijima koje kandidat mora ispuniti da bi bio zajednički kandidat probosanskih staranaka”, navodi kandidat Stranke za BiH Faruk Đozić.

Na prethodnim izborima na listi su se našla trojica kandidata iz srpskih stranaka, ali su potom dvojica odustala u korist aktuelnog načelnika Mladena Grujičića. Ovaj put Grujičić ima podršku nekoliko političkih partija, ali ne i Općinskog odbora SNSD-a, koji je istakao svog kandidata Miloša Vučića.

“Sve političke partije koje djeluju u Srebrenici su mi svojim pečatima i potpisima pružili podršku. Neki predsjednici stranaka nisu imali u tom trenutku pečate, pa ih nisu stavili, ali su svojim potpisom dali podršku meni i to su sve partije koje postoje na teritoriji općine Srebrenica, i Demos i Ujedinjena Srpska i Srpska demokratska stranka i četiri odbornika SNSD-a”, ističe Grujičić.

Izbori su zakazani za 6. oktobar, a sudeći po najavama, biće ovo još jedan politički zanimljiv i turbulentan period u Srebrenici.

federalna.ba

Srebrenica izbori
Francuska demonstracije izbori
0 17.06.2024 11:13
Damir Peštalić Srebrenica Bajram Kurban-bajram
0 16.06.2024 21:11
Novi Sad posjeta Memorijalni centar Potočari Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Memorijalni centar Potočari Srebrenica
0 15.06.2024 21:13