Većina anketiranih građana za pridruživanje BiH NATO savezu
(Izvor: Fena/Vernera Jakupović)

Većina anketiranih građana za pridruživanje BiH NATO savezu

Većina građana Bosne i Hercegovine kontaktiranih tokom istraživanja Udruženja Atlantska inicijativa izjavili su da podržavaju pridruživanje njihove zemlje NATO alijansi.

U Federaciji BiH je više ispitanih odgovorilo da Bosna i Hercegovina treba da teži tom cilju, ali i više od 30 posto ispitanih u Republici Srpskoj, kazala je Majda Halilović iz Udruženja Atlantska inicijativa uoči današnjeg događaja u Sarajevu pod nazivom "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu", koji je Atlantska inicijativa organizirala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Tokom istraživanja, kontaktirane su 1004 osobe širom Bosne i Hercegovine, a istraživači su imali i 11 fokus-grupa koje su pokazale da građani nisu dovoljno informisani o NATO-u i sigurnosnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je važno, kazala je Halilović, biti informisan na pravi način i na osnovu toga, a ne predrasuda, suditi koji su benefiti pridruživanja zemlje NATO-u.

Budući da je današnji događaj zamišljen u formi predavanja i diskusija sa studentima, više učesnika skupa - vodećih stručnjaka i diplomata, naglasilo je koliko znači da upravo studentska populacija ima pravi uvid u sigurnosne izazove i benefite pridruživanja zemlje Alijansi.

Dimitar Bechev, viši analitičar Carnegie Europe i predavač na Oxford Univerzitetu, smatra da je Bosna i Hercegovina u veoma bitnom trenutku jer joj je odobreno otvaranje pregovora s Evropskom unijom, ali je od remetilačkih faktora, korupciju naveo kao jedan od osnovnih problema ne samo u Bosni i Hercegovini već i drugim zemljama balkanske regije, pa i u njegovoj zemlji Bugarskoj.

Takav problem ne može rješavati samo Brisel već vladine, nevladine institucije i drugu subjekti iznutra, rekao je Bechev, navodeći kao kočničara pozitivnih procesa i nasljeđe sukoba na Balkanu.

Događaj "Navigiranje kroz geopolitički odnos NATO-a i EU na zapadnom Balkanu" organizirala je Atlantska inicijativa u partnerstvu s Ambasadom Norveške u Bosni i Hercegovini.

To je izuzetna prilika za upoznavanje s ključnim geopolitičkim pitanjima koja oblikuju odnose NATO-a i Evropske unije u regiji zapadnog Balkana. Tokom serije predavanja i diskusija, vodeći stručnjaci i diplomate podijelit će studentima njihova znanja, analize i uvide o trenutnim izazovima i perspektivama, naveli su organizatori također.

federalna.ba/Fena

NATO BiH