"Usvajanje rezolucije o Srebrenici će biti eksplicitno NE revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca"
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

"Usvajanje rezolucije o Srebrenici će biti eksplicitno NE revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca"

Današnje usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a će biti međunarodno, glasno i eksplicitno NE revizionizmu, veliko NE veličanju ratnih zločinaca, jasno NE teroru preživjelih i porodica žrtava - napisao je na platformi X poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović.

To je, dodaje, istovremeno i glasno DA dostojanstvenoj i pametnoj borbi koju ti i brojni drugi ljudi vode godinama za njegovanje istine o genocidu u Srebrenici.

- To je DA nužnosti obrazovanja o genocidu, jer samo ljudima sa znanjem se ne može podmetnuti iskonstruisani narativ o Srbima kao genocidnom narodu. Samo obrazovanje će pomoći da barem neke nove generacije na Vučićevu i Dodikovu konstataciju da "Srbi nisu genocidan narod" znaju odgovoriti - pa niko ne kaže da jesmo, zašto manipulišete?

I Dodik i Vučić su imali priliku biti balkanski Willy Brandt, njemački kancelar koji je kleknuo pred spomenikom jevrejskim žrtvama iz drugog svjetskog rata, ali su nažalost izabrali biti kopija Šešelja i Miloševića. A jedna od važnih lekcija istorije je da ne možeš raditi iste stvari, a očekivati drugačiji rezultat - napisao je Magazinović.

federalna.ba/Fena

Saša Magazinović rezolucija Srebrenica
Mreža Srebrenica
0 11.06.2024 21:10
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31
protestna šetnja prosvjedna šetnja šetnja Srebreničanke Srebrenica Potočari
0 11.06.2024 17:15
Hamas prihvata rezolucija Vijeće sigurnosti UN
0 11.06.2024 10:54