videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Uskoro će nepropisno parkirana vozila na tuzlanskim ulicama nositi pauk

Najavljen je novi udar na novčanike i nesavjesnih vozača u Tuzlanskom kantonu. Ova odluka je pohvalna, kažu Tuzlaci, koji su zbog nesavjesnih pojedinaca izloženi riziku saobraćanih nesreća. Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ima u planu preduzeti i dodatne mjere kako bi se obračunali sa saobraćajnom nekulturom.

S obzirom na to da se, prema dosadašnjoj praksi, na svijest vozača koji nepropisno parkiraju, ne može utjecati, sankcije su jedino rješenje. Tamo gdje kazne ne urode plodom, uskoro će reagovati specijalizovano vozilo pauk.

„U planu nabavke za 2023. planirali smo i specijalno vozilo pauk. Javna nabavka je pokrenuta i očekujem u ovoj polovici godine ili sredinom ljeta da ćemo uspjeti izvršiti nabavku“, kaže Nedžad Malikić, direktor JKP Saobraćaj i komunikacije Tuzla.

Bit će to itekako značajno za ovaj grad u kojem se, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a, na mjesečnom nivou izda preko hiljadu prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje. Građani sa kojima smo razgovarali se raduju ovom potezu, ali i smatraju da bi na ovom području trebalo više parking mjesta. Nepropisna parkiranja ostavljaju brojne posljedice, objašnjavaju:

„Naprimjer, u Srebreniku, napravio sam udes zato što se gospođa parkirala u kontra traku.“

„Neko sam ko se jako raduje što će grad dobiti pauk vozilo zato što će imati i previše posla.“

„Infrastruktura saobraćajna ne prati razvoj grada tako da ima dosta problema s parkiranjem.“

JKP Saobraćaj i komunikacije zasada jedino mogu blokirati nepropisno parkirano vozilo, a MUP može kazniti vozače kaznom u iznosu od 40 maraka.

„Ono što je naša nadležnost i što mi možemo sankcionisat je nepravilno parkiranje na našim parkiralištima. Sve ostalo kada su u pitanju zelene površine, protivpožarni put, nadležno je Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a, odnosno Policijska uprava Tuzla i oni to rade“, dodaje Malikić.

Tako je MUP TK-a u 2022. godini izdao skoro 24.000 prekršajnih naloga za vozače sa ovog područja. I to je samo za nepropisno parkiranje. Uzmemo li u obzir i prekoračenje dozvoljene brzine i druge saobraćajne prekršaje, jasno je da nam je kao društvu saobraćajna kultura na izuzetno niskom nivou.

federalna.ba

Tuzla saobraćajna kultura
Tuzla požar
0 02.06.2023 09:27
Behram-begova medresa Tuzla Svečana akademija
0 27.05.2023 16:53
Adnan Delić Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH sigurna kuća Vive Žene UG Vive Žene Medica Tuzla Zenica
0 25.05.2023 19:28
zemljotres Tuzla
0 19.05.2023 17:50