videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

U Čapljini konferencija o protivpožarnoj zaštiti

Protivpožarna zaštita bila je glavna tema o kojoj se na konferenciju u Čapljini govorilo kada su u pitanju hercegovačke šume. Problem je svake godine sve izraženiji, kazali su učesnici, te je potrebno sistemsko rješenje. Upravo su, tvrde, šume jedan od izvora za jačanje privrede u ovom dijelu BiH, s obzirom na to da su i važan turistički faktor.

Na konferenciji „Budućnost šumarstva na kršu u Bosni i Hercegovini“ istaknuto je da se godinama ništa ne radi kako bi se vidjeli rezultati pošumljavanja, a sječa ne prestaje. Zbog velikog broja požara, svake godine nestaju hektari šume, zbog čega je pokrenuta i prekogranična saradnja sa Crnom Gorom i Hrvatskom.

Predsjednik Drvnog klastera Hercegovine Ernest Brajković ističe kako nemamo protivpožarnu strategiju: „Odavno se govori o zakonima, kupovini letjelica, dronova... Sve je to još na pričama i zato želimo ovim da objedinimo sve te segmente ovoga društva koji su potrebni za ovaj naš krš - i kroz sadnju i održavanje“.

„Svakako da imamo zajedničkih interesa u prijavi projekata, u prvom redu kada govorimo o značaju krša i njegovom očuvanju krša. Znači - u prvom redu zaštita od požara i sama valorizacija šuma na kršu“, kazala je Lukrecija Buturac, predstavnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split.

Osim požara, ovom sektoru prijete i brojne poplave, kao i višegodišnja nelegalna sječa šume.

„Problem ilegalnih sječa se može vrlo lako riješiti - više je to politički problem nego struke. Sa rigoroznim kontrolama, sa rampama - zna se gdje se šume sijeku, to se može za jedan vikend riješiti problem. Potrebna je dobra volja i sistemsko rješenje, da država, kao vlasnik šume, počne da se brine o svom najvažnije prirodnom resursu“, napominje Mirza Dautbašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu.

Iz Ministarstva privrede HNK-a ističu da su svjesni poblema koje ima ovaj sektor, već sedam godina kontinuirano mu pružaju podršku.

„Tu smo mi ispred Ministarstva kao podrška Klasteru, koja traje niz godina, za organiziranje ovakvih konferencija, podrška firmama koje su članice klastera zbog usavršavanja proizvodnje i izvoza prozivoda u zemlje Evropske unije“, izjavio je pomoćnik ministra privrede HNK-a Marin Ćorić (HDZ BiH).

Hercegovina je jedina u Federaciji koja nema donesen zakon o šumama koji bi, prema riječima sagovornika, uskoro trebao ući u protokol. Za to vrijeme, rečeno je na konferenciji, obavljeni su pregovori s Turskom, koja ima jedan od najboljih sistema protivpožarne zaštite, a na čiju pomoć BiH ove godine može računati.

federalna.ba

požar vatra Čapljina
Irak požar svadba
0 27.09.2023 07:40
Švedska džamija požar
0 25.09.2023 22:57
nevrijeme Mostar Čapljina Počitelj
0 24.09.2023 10:01
Bihać požar
0 23.09.2023 12:33
deponija Drvar požar
0 13.09.2023 21:01