U Banjoj Luci svečano otvorena kancelarija ruske ambasade u BiH
(Izvor: Fena/Tijana Grujić)

U Banjoj Luci svečano otvorena kancelarija ruske ambasade u BiH

U Banjoj Luci danas je svečano otvorena kancelarija Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, a njen rad su ozvaničili ruski ambasador Igor Kalabuhov i predsjednik RS Milorad Dodik.

Ambasador Kalabuhov izjavio je da otvaranje kancelarije predstavlja za Rusiju poseban događaj, napominjući da se na ovaj dan čekalo dugo vremena.

- Ova vrata su otvorena za sve građane, bez obzira na vjeru i naciju – poručio je Kalabuhov.

On je posebno zahvalio predsjedniku RS Miloradu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja.

- Hvala vam na inicijativi, snazi i kreativnosti koji su vrlo potrebni u ovim vremenima – rekao je ruski ambasador u BiH.

Po njegovim riječima, kancelarija je samo nastavak saradnje sa BiH, a posebno sa RS sa kojom Rusija razvija i unapređuje strateško partnerstvo.

- Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su u osnovi našeg rada - dodao je Kalabuhov.

 

Pred uključenje videolinkom ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova iz Moskve, Kalabuhov je najavio mogućnost njegovog skorog dolaska u Banja Luku na otvaranje srpsko-ruskog hrama čija gradnja je u toku.

Lavrov je posredstvom video linka poručio da je otvaranje kancelarije istorijski trenutak.  

- Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj RS. Širenje diplomatskog kora u Banja Luci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu RS kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazao je Lavrov.

On je posebnu zahvalnost iskazao Dodiku na ukazanoj incijativi da se otvori kancelarija. Poručio je da će prioritetna pažnja u Banjoj Luci biti posvećena izgradnji rusko-srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Ruska Federacija partner i politički istomišljenik RS.

- Mi u Rusiji vidimo pravičnu stranu današnjeg vremena, ali i istorije. Otvaranje ove kancelarije doživljavamo s emocijom – tvrdi Dodik.

On je naveo da “Republika Srpska nije dozvolila da se uvedu sankcije Rusiji, koja jedina nije ušla u reviziju Dejtonskog sporazuma”.

-RS nije remetilački faktor, mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dejton, a Zapad predvođen Velikom Britanijom i SAD imaju zavjeru protiv srpskog naroda. Poput one stare 'zavadi pa vladaj'. To stalno čine na ovim našim prostorima. Mi možemo da budemo unutar BiH koja je na izvornim temeljima Dejtonskog sporazuma i nikako drugačije – poručio je Dodik.

federalna.ba/Fena

Banja Luka
Banja Luka saobraćajna nesreća Maglaj
0 18.07.2024 15:26
Medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić“ Banja Luka Banjaluka Merima Čelenka
0 07.07.2024 10:31
Banjaluka Banja Luka Jelena Trivić Draško Stanivuković SDS
0 23.06.2024 18:24
pijavica Banja Luka nevrijeme
0 04.06.2024 18:04