videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

TK: Nakon 30 godina policajci će biti podvrgnuti ljekarskim pregledima

Ubistvo Amre Kahrimanović 7. februara u ugostiteljskom objektu u Tuzli, za koje se sumnjiči policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Elvis Ćustendil, otvorilo je brojna sigurnosna pitanja. Tako i ono o ljekarskim pregledima policijskih službenika, nakon zabrinjavajućeg podatka da policijski službenici tim pregledima nisu podvrgnuti 30 godina. No, stvari bi se uskoro trebale pokrenuti s mrtve tačke.

Poražavajući podatak da policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ljekarskom pregledu nisu podvrgnuti tri decenije otkrio je direktor Uprave policije MUP-a TK-a Dževad Korman, dan nakon ubistva Amre Kahrimanović, za koje je osumnjičen policijski službenik Elvis Ćustendil.

“Zadnji ljekarski pregled kojem sam ja prisustvovao rađen je ’93. godine”, rekao je tada Korman.

Pravilnikom MUP-a je definisano da se ljekarski pregled policijskih kadeta vrši prilikom prijema kandidata. I tu je priča počinjala i završavala, godinama. Upozoravali su na to i iz SDP-a.

“Smatramo da je neobavljanje ljekarskih pregleda policijskih službenika u kontinuitetu značajan propust Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Neko za to mora preuzeti odgovornost”, izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Procedura obavljanja ljekarskih pregleda za policijske službenike je pokrenuta i već je raspisan Javni poziv za pružaoce usluga ljekarskih pregleda.

“Imamo dvije zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona koje mogu adekvatno pružiti dobre usluge. Očekujem vrlo brzo potpisivanje ugovora i slanje policijskih službenika na redovne, odnosno periodične ljekarske preglede”, ističe Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK-a (SDA).

U prvoj grupi su kadeti, prije nego budu upućeni na Policijsku akademiju. U drugu grupu spadaju periodični ljekarski pregledi koji se obavljaju svake dvije, odnosno četiri godine, dok su u trećoj grupi vanredni ljekarski pregledi, kojima će biti podvrgnuti policijski službenici za koje rukovodilac utvrdi nesposobnost za daljnje obavljanje posla.

“Sad govorimo o drugom vidu ljekarskih pregleda, a to su redovni periodični pregledi koji treba da se obavljaju, a nisu se obavljali svake dvije godine za specijalnu i svake četiri za sve ostale pripadnike Uprave policije MUP-a TK-a”, pojašnjava Mehanović.

Neredovno obavljanje ljekarskih pregleda policijskih službenika godinama unazad veže se i za druge vladajuće garniture u Tuzlanskom kantonu koje nisu uradile ništa. No, treba imati u vidu da Tuzlanski nije jedini kanton u Federaciji koji se susreo s ovim problemom.

“Nije to samo slučaj s policijom, već ima i drugih agencija čiji pripadnici nose naoružanje i nisam siguran sad kad bi se izvršile dodatne provjere i analize, uopšte, koliko se tom pitanju pridaje značaj”, kaže stručnjak za sigurnosna pitanja Safet Mušić.

Još jedan od problema s kojim se susreće Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je i hronični nedostatak kadra. Tako je Vlada Tuzlanskog kantona prije nekoliko dana dala saglasnost za prijem 230 službenika u čin policajca i 20 službenika u čin mlađi inspektor, u radni odnos na neodređeno vrijeme.

federalna.ba

MUP TK