Svjetski dan mira u Sarajevu obilježili umjetnici

Svjetski dan mira u Sarajevu obilježili umjetnici

Art direktor i osnivač Internacionalnog festivala GRAD Ibrahim Spahić izjavio je danas da su umjetnici tokom proteklih festivalskih dana svojim ličnim urbanim intervencijama obilježili GRAD i život u njemu.

Njegova izjava uslijedila je nakon muzičkog performansa pijaniste Zlatana Bozute na zemljištu otkupljenom za izgradnju Concert Hall Sarajevo na Marijin dvoru, te izložbe Amera Hadžića "Bosanske sobe,kuce i zidovi" u hotelu Central koju je otvorila umjetnica Alma Alić Šobot.

- Ovdje je bio semafor na ovoj raskrsnici jer je povezivala sve četiri strane svijeta u gradu - naglasio je Spahić.

Dodao je da su nam sada ostali samo putokazi i staze umjetnika i da vjeruje da to jedino ima smisla u vremenu u kakvom živimo.

Spahić je naglasio da su Mediteranski miting mladih u Gimnazijskoj ulici sa kojeg je upućena poruka građanima BiH, Evrope i svijeta povodom Svjetskog dana mira i izvanredno učešće mladih umjetnika potvrdili da su ljudi Bosne i Hercegovine posvećeni miru, slobodi, životu i da s ljubavlju čuvaju svoju zemlju svojom otvorenošću, znanjima i talentima.

U Muzeju Prve gimnazije Spahić je s direktoricom Velidom Tinjak otvorio izložbe "Link diversity" o euro-regionalnom projektu obnove građanstva, dijaloga i kulture mira, kao i antiratnih karikatura Midhata Ajanovića Ajana.

U radionicama i na otvorenom učenikci Škole primjenjenih umjetnosti postavili su izložbu o temi "Evropa i Zeus i skulpture licnosti iz svjetske historije", u saradnji s profesorima Adisom Lukačem i Lejlom Ćehajić.

U dvorani "Cvjetko Rihtman" hor učenika Srednje muzičke škole pod dirigentskom palicom profesorice Željke Andrić pjesmom je čestitao za Svjetski dan mira.

Spahic je tokom susretu sa Snježanom Mutapčić, koja je spasila skulpturu "Njegovateljica ruža", i Mirhom Šabanović iz Kantonalnog zavoda za zaštitu historijskog, kulturnog i prirodnog naslijeđa istakao potrebu da skulptura Frane Kršinića bude vraćena na mjesto na kojem je bila (At Mejdan) i da oko nje budu zasađene ruže.

Spahić je zahvalio svim učesnicima VII Festivala GRAD na neusiljenom, individualnom doprinosu urbanom ritmu grada kojeg vole, saopćeno je iz tog festivala.

federalna.ba/Fena

Ibrahim Spahić Art festival Grad
Sarajevska zima Ibrahim Spahić
0 18.03.2023 21:44
Ibrahim Spahić Zoran Filipović
0 21.09.2022 20:28
Art festival Grad Ibrahim Spahić
0 08.09.2022 19:59