Spahić: Kultura mora biti u prvom planu, a turizam kao dio kulture a ne obrnuto
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Spahić: Kultura mora biti u prvom planu, a turizam kao dio kulture a ne obrnuto

Građani, gosti i turisti Sarajeva imali su priliku u proteklih više od mjesec dana uživati u umjetničkim djelima, koncertima i predstavama 179 umjetnika iz čitavog svijeta koji su bili gosti Festivala "Sarajevska zima", održanog od 7. februara do 21. marta. Realizirano je 119 različitih programa.  

Direktor Festivala Ibrahim Spahić je iz programske cjeline izdvojio izvanredan događaj, nastup četiri mlada pijanista Zlatan Božuta, Mirza Gološ, Kristina Lazić, Zerina Sabotić, koji su u dvorani “Cvjetko Rihtman” izveli kompoziciju “Vexations” Erica Satiea, u trajanju od 20 sati, a to je bio jedinstven događaj i praizvedba u Bosni i Hercegovini. 

- Ovogodišnja "Sarajevska zima" ponudila je izuzetne talente koji su svojim samostalnim izložbama pokazali da je ovo središte likovnog života. Posebnu pažnju privukla je izložba radova doajena likovnih umjetnosti Kemala Hromića - kazao je Spahić u izjavi za Fenu. 

U suštini, dodao je, saradnja sa galerijama, muzičkim dvoranama, školama, Univerzitetom u Sarajevu, saradnja sa različitim generacijama ljudi, pokazuje da je Festival sačuvao intergeneracijski koncept u kojem je vidljiva umjetnička baština, ali isto tako i savremeno stvaralaštvo. 

Posvećenost Nikoli Tesli, Oskaru Danonu i Pablu Picassu u radovima umjetnika i institucija kulture svjedočila je, smatra Spahić, o izuzetnosti, sinergiji i kreativnosti umjetnika i naučnika, kao i ljudi koji se bave obrazovanjem na najbolji mogući način. 

- Stoga je ovogodišnji Festival "Sarajevska zima" bio prepoznat i po programima koji su bili upriličeni prvi put u prostoru BiH, kao što je promocija malteškog filma “Blat”, kao i dolazak beduinskog pozorišta iz grada Rahat iz Izraela, koji su u predstavi “Beduinski han” pokazali kako u Kulturnom centru El Yamama djeluju zajedno Arapi i Izraelci – rekao je Spahić. 

Također je najavio za iduću godinu obilježavanje 40. godišnjice od osnivanja Festivala, te je tim povodom upriličen obilazak 10 lokacija na kojima se realizira Festival. 

- Ovo je terenutak za prekretnicu za potpuno novi pristup kulturi, umjetnosti, infrastrukturi i kvaliteti kulturne prezentacije i baštine stvaralaštva. Kultura mora biti u prvom planu a turizam i kulturne industrije mogu biti dio kulture a ne obrnuto. Tako da to treba da čuvate - poručio je u izjavi za Fenu direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić. 

federalna.ba/Fena

Sarajevska zima Ibrahim Spahić
Sarajevska zima Ibrahim Spahić
0 18.03.2023 21:44
izložba fotografija Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Sarajevska zima Jean-Claude Hattere Šejla Šehabović
0 14.02.2023 19:12
Naslovne stranice u triptihonu izložba Sarajevska zima
0 08.02.2023 19:53