Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Čuvat će se Karahasanova djela u otvorenoj sehari sa djelima Goethea, Hajjama i pisaca i umjetnika koji su razumjevali źivot, ljubav i snove i Istoka i Zapada, napisao je u povodu smrti Dževada Karahasana, velikog bh. književnika, direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.

Spahić navodi da je sa nevjericom primio vijest o Karahasanovoj smrti.

- U Teatru naše mladosti, Amfiteatru Doma mladih pisali smo Manifest o pozorišnoj umjetnosti.
Znali smi ispijati natenane i salep i smreku, kod Sebilja opijeni poetikom prostora Starog grada. Bilo je to vrijeme kada stihovi Hajjama u Morića hanu nisu bili prekrivani ćilimima iz Perzije.
Sa Karahasanom smo u Sarajevu sa nestrpljenjem dočekali premijeru njegove predstave "Kralju ipak ne sviđa se gluma" na Sarajevskoj zimi - prisjeća se Spahić.

Godinama su zajedno pripremali dramski repertor Festivala koji je uspostavio novi ritam života grada iz "naše arkadijske, Austrijske kuće".

- Vraćali smo se tada svom dijalogu o etici i estetici i putu od i do istine, nasem Manifestu. Isto to činili smo i kada smo se sastajali i rastajali u opsjednutom gradu, kao i u Narodnom pozorištu kada smo sarađivali i pripremili sa njegovim prevodom i predgovorom prvo IPC izdanje djela "Woyzeck", "Leonce i Lena" i "Dantonova smrt" George Buchnera izvedena na sceni sa čudesnim glumcima Kuće na obali. U svim vremenima i okolnostima druženja sa nama je bila spisateljica Dragana Tomašević, izuetno senzibilna, plemenita saputnica Dževada Karahasana - navodi Spahić.

Kako ističe, Bosna i Hercgovina, Evropa i svijet humaniji su nakon čitanja djela pisca koji zna da odgoneta "Što pepeo priča".

- Baština Karahasana je posvećenost studenata njegovom radu na univerziretima, interes književne kritike i potreba čitalaca za knjigama koje potpisuje. Lahka ti zemlja, dragi prijatelju Dzevade - piše Spahić.

federalna.ba/Fena

Ibrahim Spahić Dževad Karahasan
Safet Zec Dževad Karahasan Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić medalja
0 14.12.2023 17:37
Ibrahim Spahić Art festival Grad
0 21.09.2023 20:47
Večernji radio razgovori Federalni radio Dževad Karahasan
0 22.05.2023 18:02
Večernji radio razgovori Federalni radio Dževad Karahasan
0 22.05.2023 18:01
Sanjin Kodrić Dževad Karahasan
0 20.05.2023 13:25