O reakcijama u Banjoj Luci u javljanju Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika i Lukića

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Početkom augusta Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Dodika, ali je državni sud umjesto potvrde odlučio da im vrati optužnicu na doradu jer Tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo u pitanju.

Ovoj optužnici prethodila je odluka visokog predstavnika da poništi zakone koje je usvojila Narodna skupština RS-a o blokiranju provođenja presuda Ustavnog suda BiH i odluka OHR-a.

Nakon toga je Dodik potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS-a.

Dodik je o optužnici govorio u i političkom magazinu Mreža:

Dodik: Schmidt od sljedeće sedmice neće moći ući u RS

Visoki predstavnik od sljedeće sedmice neće moći ući u RS. Otići ću na sud, nećete me ZATVORITI i ako me presudite, kaže u intervjuu za Mrežu Milorad Dodik, predsjednik RS. Od zahtjeva za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH ne odustaje, na formiranje višeg suda ne pristaje. Dodik govo...

federalna.ba

Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH