videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici domaćini svjetskih takmičenja

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici već godinama osvajaju zapažene rezultate na svjetskom takmičenju iz međunarodne arbitraže na kojem učestvuje više od 300 timova iz cijelog svijeta. Osim mogućnosti nastavka studija vani te zaposlenja u našoj državi i van nje, ovo takmičenje predstavlja i jedinu priliku za studente da se upoznaju s trgovačkom arbitražom. Zenički tim već četvrtu godinu zaredom organizira i pripremno takmičenje za odlazak u Beč.

Nagrada za uspješne studente ovog takmičenja je sama praksa koju nigdje drugdje ne mogu steći, nastavak školovanja, ali i zaposlenje, najčešće van granica BiH. Dokaz tome su zenički takmičari Vis Moota iz prethodnih godina:

- Trenutno se nalazim u Beču. Zaposlena sam kao saradnik u advokatskoj kancelariji Knotzel Haugender Netal – priča bivša takmičarka Arnela Maglić.

- Radim u jednoj advokatskoj kancelariji u Sarajevu također s međunarodnim karakterom – ističe bivša takmičarka Ajna Mahmić.

- Trenutno se nalazim u Zabruckenu u Njemačkoj gdje obavljam svoj master studij – kaže bivši takmičar Emir Živčić.

- Kao i moje kolege, ja sam direktan produkt našeg Pravnog fakulteta u Zenici i prošlogodišnjeg uspjeha na Vis Mootu. Trenutno živim u Trieru u Njemačkoj, a radim u Luksemburgu – priča nam bivši takmičar Ibrahim Palalija.

- Javljam se iz advokatske kancelarije u Minhenu. Mislim da je to što je za mlade, pogotovo iz BiH, veoma bitno ukoliko žele da se zaposle i da rade vani – poručuje bivša takmičarka Selma Šarić.

Hasanović: Pripreme za VIS MOOT takmičenje daju priliku za rad na sebi

Gošća Federacije danas bila je Amina Hasanović, bivša učesnica takmičenja VIS MOOT, sada mentorica mlađim kolegama.  Kaže da je u doba pandemije bilo jako izazovno organizovati takmičenje. "Ove godine smo primorani da to bude online, ali prednost toga je i najveći broj timova na p...

Nizu uspješnih studenata ove godine priključit će se novi takmičari iza kojih stoji tim asistenata, profesora i višemjesečnog rada prije odlaska na takmičenje. Među njima je i Zerina Spahić.

- Mislim da je neophodno, pogotovo ako se planiramo baviti trgovačkom arbitražom, jer na našem fakultetu kao ni na jednom drugom fakultetu u Bosni i Hercegovini ne postoji, nažalost, zasad program, naučno-nastavna jedinica koja se bavi ovom oblasti – ističe ona.

Pored Vis Moota kao najznačajnijeg, Pravni fakultet u Zenici ostvaruje zapažene rezultate i na drugim kako državnim i regionalnim tako i svjetskim takmičenjima, kao što su Svjetsko takmičenje iz Međunarodnog krivičnog prava u Haagu i takmičenje iz investicijske arbitraže u Njemačkoj.

federalna.ba

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici
Pravni fakultet Univerziteta u Zenici UNZE Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
0 27.01.2021 18:07