Hasanović: Pripreme za VIS MOOT takmičenje daju priliku za rad na sebi

Gošća Federacije danas bila je Amina Hasanović, bivša učesnica takmičenja VIS MOOT, sada mentorica mlađim kolegama. 

Kaže da je u doba pandemije bilo jako izazovno organizovati takmičenje.

"Ove godine smo primorani da to bude online, ali prednost toga je i najveći broj timova na pripremnom takmičenju u Zenici koje smo do sada imali. Ove godine je to bio 31 tim, od Amerike, cijele Evrope, pa do dalekog Hong Konga i Indije."

Navodi da zenički tim već sedmu godinu učestvuje na VIS MOOT takmičenju u Beču.

"Uspjesi su bili zaista fantastični. 2017. smo bili deveti na svijetu, da bi 2017. i 2018. godine zenički tim osvojio treće mjesto, dakle bili smo najbolji timu Evropi, bili smo u polufinalu."

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici domaćini svjetskih takmičenja

Studenti Pravnog fakulteta u Zenici već godinama osvajaju zapažene rezultate na svjetskom takmičenju iz međunarodne arbitraže na kojem učestvuje više od 300 timova iz cijelog svijeta. Osim mogućnosti nastavka studija vani te zaposlenja u našoj državi i van nje, ovo takmičenje predstavl...

S obzirom na to da se radi o takmičenju isključivo iz jedne oblasti, oblasti trgovačke arbitraže, koja se ne nalazi posebno u našim nastavnim planovima, Hasanović kaže da je to jako važna prilika za studente u njihovoj karijeri.

"Međunarodna trgovačka arbitraža je trenutno u svijetu zastupljena kao primarni način rješavanja sporova između kompanija. Važno je istaći da bilo koje takmičenje, pa i VIS MOOT, pogotovo kao svjetsko takmičenje studentima daje priliku za rad na sebi. Dakle, prventsveno vas uči nekim aktivnostima koje će vam biti potrebne u poslu. Od samih radnih navika, govorničkih vještina, načina istraživanja, pripreme argumentacije, tako da je to jedan cjelokupan paket."

federalna.ba

Federacija danas Amina Hasanović
Federacija danas
0 22.04.2021 18:41
Enver Hadžiahmetović Federacija danas
0 22.04.2021 18:18
Zoran Tešanović Federacija danas
0 22.04.2021 17:42
Federacija danas
0 21.04.2021 18:35
Haris Henić Federacija danas
0 21.04.2021 17:40