Slovenija predlaže da se BiH dodijeli kandidatski status
(Izvor: EPA/JULIEN WARNAND)

Slovenija predlaže da se BiH dodijeli kandidatski status

U Luksemburgu je počela sjednica Vijeća Europske unije za vanjske poslove na kojoj će jedna od glavnih tema biti ruska agresija na Ukrajinu i posljedice po sigurnost hrane.

Također, na sjednici će Slovenija predstaviti svoj plan podrške proširenju Europske unije na zemlje zapadnog Balkana u okviru kojeg će zatražiti dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

- Vezano za situaciju u Ukrajini, Slovenija nastavlja sa svojom politikom osude ruske agresije, kao i s politikom podrške ideji da se dodjeli kandidatski status Ukrajini i zemljama 'Istočnog partnerstva' (Ukrajina, Moldavija, Gruzija). Moramo učiniti sve da politika procesa proširenja EU ostane kredibilna što znači da ne smijemo zaboraviti regiju zapadnog Balkana i zemlje poput Bosne i Hercegovine - izjavila je uoči početka sjednice slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Dodala je kako slovenski prijedlog odnosi na dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

- Time bismo dali dodatni zamah procesu proširenja - poručila je Fajon.

federalna.ba/Fena

Vijeće EU za vanjske poslove Slovenija BiH
sport fudbal nogomet Premijer liga BiH u nogometu BiH FK Sloga NK Široki Brijeg
0 17.08.2022 09:21
Christian Schmidt Visoki predstavnik u BiH BiH Hrvati
0 17.08.2022 08:48
zapošljavanje Slovenija Njemačka Bosna i Hercegovina
0 16.08.2022 15:00
EUFOR BiH Njemačka
0 15.08.2022 19:38