Radončić: Milatović dao prednost Berlinskom procesu, a ne Otvorenom Balkanu

Novo političko poglavlje Crne Gore danas je zvanično počelo. Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u zgradi parlamenta u Podgorici. U inauguralnom govoru je rekao da će biti istinski predsjednik svih građana, te da neće odstupiti od pravca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio EU.

O tome šta očekuje Crnu Goru u narednom periodu, može li Milatović članicu NATO-a uvesti u porodicu evropskih zemalja u Dnevniku 2 govorio je crnogorski novinar i publicist Šeki Radončić.

Milatović se, kaže, u svom inauguralnom govoru najviše obraćao evropskoj zajednici i zapadnim silama, te govorio o tom putu Crne Gore i što je jako zanimljivo - podvlači Radončić - prednost je dao Berlinskom procesu, a ne Otvorenom Balkanu, kojeg gotovo da nije ni spomenuo.

„To je veoma važno zbog toga što je u Crnoj Gori, manje-više, prihvaćeno kao činjenica da je njega na to mjesto instalirao Aleksandar Vučić, koji je danas došao prvi put u Crnu Goru nakon osam ili devet godina, koji nije imao nikakve komunikacije s Milo Đukanovićem osim zvanične i koji je sve činio da uruši crnogorsku državnosti i suverenost. Dakle, ako se Milatović bude pridržavao ovoga što je govorio, u svakom slučaju je to za pozavidjeti“, ocjenjuje Radončić.

Milatović preuzeo dužnost: Bit ću kohezivni faktor u borbi za bolju Crnu Goru

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je prisegu u crnogorskom parlamentu i preuzeo dužnost predsjednika te države. U svom govoru Milatović je istaknuo da će biti predsjednik svih građana, da će raditi na ekonomskoj promociji Crne Gore i dobrosusjedskim odnosima, javila je Radio...

Milatović je bio etiketiran kao političar čija politika nije išla naruku jedinstvenoj Crnoj Gori, jedan od njegovih žestokih kritičara bio je i sam Radončić. Upitan da li je Milatović današnjim istupom demantirao te kritike, Radončić napominje da političari u izbornim kampanjama oštrije govore i obraćaju se svojoj ciljnoj grupi.  

„On se obraćao, prije svega, ljudima u Crnoj Gori koji se osećaju kao Srbi i koji kao maticu vide Srbiju. On je tu bio eksplicitan. On je i prvi predsjednik Crne Gore koji je izbjegao inauguraciju na Cetinju, a Cetinje je simbol crnogorske hiljadugodišnje državnosti i slobode. Ali ostavimo da vidimo da li će on makar dio ovoga što je obećao uraditi ili će se nakon inauguracije, poput nekih drugih političara, opet vratiti onome što je činio bukvalno do prije 15 dana“, poručuje Radončić.

Ističe kao važnu činjenicu i to da su Denis Bećirović i Željko Komšić danas podržali i pozdravili Milatovića, iako su uoči izbora pozvali građane Crne Gore da glasaju za Mila Đukanović.

„Zbog pritiska Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije mislim da će se ići da se na Balkanu završi s velikosrpskom politikom i velikodržavnim politikama, bilo da se one pakuju u nekom 'srpskom svetu' ili nekoj drugoj ambalaži“, zaključuje Radončić.

Na pitanje može li Milatović članicu NATO-a uvesti u porodicu evropskih zemalja, Radončić odgovara da on to personalno ne može, ali mogu crnogorski građani i suverenistički blok, ako mu se Milatović prikloni.

federalna.ba

Šeki Radončić Jakov Milatović Crna Gora Otvoreni Balkan Berlinski proces