videoprilog Zinaide Hamidović (Dnevnik 2)

Milatović preuzeo dužnost: Bit ću kohezivni faktor u borbi za bolju Crnu Goru

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je prisegu u crnogorskom parlamentu i preuzeo dužnost predsjednika te države.

U svom govoru Milatović je istaknuo da će biti predsjednik svih građana, da će raditi na ekonomskoj promociji Crne Gore i dobrosusjedskim odnosima, javila je Radiotelevizija Crne Gore.

"Bit ću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove nacionalne i vjerske pripadnosti", poručio je.

Kazao je kako će se posvetiti „eliminiranju unutarnjih podjela, izgradnji jakih i nezavisnih institucija, afirmaciji ljudskih prava, nepristranoj distribuciji pravde, društvu jednakih šansi, kao i uspostavljanju održivog ekonomskog modela“.

Naglasio je da će biti kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru.

„Institucionalni sistem kreiran po mjeri jedne partije nije izdržao izazove koje je sa sobom donijela promjena izvršne vlasti. Siguran sam da smo iz tog iskustva izvukli pouke“, rekao je Milatović.

Najavio je kako neće biti odstupanja od „strateških pravaca i opredjeljenja koja podrazumijevaju Crnu Goru kao dio europske i euroatlantske porodice“.

„U civilizacijskoj ravni za mene nema dvojbe gdje pripadamo. Pripadamo Europi koja je ujedinjena u njenoj različiti. Crna Gora će nastaviti koračati ka ispunjenju njenih vanjskopolitičkih i strateških opredjeljenja“, kazao je.

Novi predsjednik Crne Gore naglasio je kako će mu prioritet biti ubrzavanje puta ka članstvu u Europskoj uniji te je dodao kako svim zemljama regije treba europska vizija.

Milatovićevoj inauguraciji nazočilo je 200 uzvanica, među kojima članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

federalna.ba/Fena

Jakov Milatović Crna Gora