videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Potvrdi Vijeća ministara BiH prethodila žustra rasprava predstavnika opozicije

Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Vijeća ministara za naredne četiri godine. Zastupnički dom je sa 23 glasa za potvrdio imenovanje ministara, njihovih zamjenika, te zamjenika predsjedavajuće Borjane Krišto. Zamjenici su Zukan Helez i Zoran Tegeltija. Konačnoj potvrdi Vijeća ministara BiH prethodila je žustra rasprava predstavnika opozicije iz Federacije, ali i RS-a. Sporno je imenovanje Nenada Nešića i Zukana Heleza jer, kako tvrdi opozicija, imaju problematičnu prošlost. Ipak, nisu mogli preglasiti parlamentarnu većinu pod kontrolom koalicionih partnera Šestorke, HDZ-a i SNSD-a.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu BiH spremni ministri za imenovanje. Predsjedavajuća zadovoljna.

Krišto: Opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara BiH reformski put

Opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je reformski put, izjavila je u srijedu predsjedavajuća organa izvršne vlasti Borjana Krišto. Krišto je na konferenciji za novinare izrazila zadovoljstvo zbog toga što su novi članovi Vijeća ministara izabran...

Ministri već govore o prvim potezima. Plan i želju imaju.

Forto: Očekujem da napokon 'otkočimo' rad Vijeća ministara BiH

Novoizabrani ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da je prethodni saziv Vijeća ministara BiH svojim radom poprilično spustio ljestvicu očekivanja te da nije teško biti bolji od njih.   - Očekujem da napokon otkočimo rad Vijeća ministara BiH i da se po...

Konaković: Ima mnogo posla u vanjskoj politici, odmah ću početi s radom

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah početi sa radom.   - Ne mogu reći šta je prioritetnije, organizacija Ministarstva ili promptno djelovanje na polju dipl...

Dok je za vlast potvrda tek formalnost, opozicija ih je dočekala spremno. Žustra rasprava, kritike i argumenti, bez podrške za novi saziv Vijeća ministara BiH. Kažu, nakon prethodnog saziva - čiji rad je ocijenjen najgorim do sada - u novom mandatu u ponudi imaju ministre vrlo problematične prošlosti. Često u sukobu sa zakonom. Greške iz prošlosti novih ministara pamte, pa tako sigurnosnim provjerama nisu zadovoljni.

Kako podsjeća DF-ov Milan Dunović svaka osoba koja ima pravo pristupa tajnom i vrlo tajnom podatku - mora proći provjeru i mora joj se izdati dozvola za pristup takvim podacima prije imenovanja: “Ta provjera nije urađena, niti je ko tražio”.

“Imamo imenovane ljude koji su pravosnažno osuđivani za krivična djela. Imamo ministre protiv kojih su podnesene krivične prijave za nasilje u porodici. Imamo ministre koje mnogi istraživački portali povezuju sa ljudima koji su povezani sa aplikacijom Sky, odnosa sa kriminalnim aktivnostima”, navodi SDA-ov Šerif Špago.

Za PDP-ovog Branislava Borenovića ovoj je klasična podjela plijena, fotelja, privilegija: "U kojoj je glavni gazda Baja iz Laktaša - i to su prihvatili pojedinci iz Trojke, Šestorke, petice...”.

Završena rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike, čeka se glasanje

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH završena je rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara, u kojoj su učestvovali uglavnom predstavnici opozicije, nakon čega je data polusatna pauza poslije koje će ovaj dom glasati o predloženim kandidati...

Kritike zbog imenovanja uputili su i oni iz vlasti.

“Da se glasa pojedinačno za ministre, ja ne bih podržao Nenada Nešića - ima sigurno boljih rješenja”, kaže SNSD-ov Miroslav Vujičić.

Nakon potvrde, kada su pozicije postale potpuno sigurne - pravdanja Nenada Nešića. Nešić je ministar sigurnosti, koji je najviše osporavan i kritiziran. Mnogi ga dovode u vezu sa kriminogenim miljeom, pa je za opoziciju neprihvatljivo da neprovjeren čovjek vodi jednu od najvažnijih državnih institucija. Osim toga, Nešić je poznat i po izjavi da BiH ne osjeća svojom državom, što je opoziciji bio razlog više da ne podrže Vijeće ministara BiH u kojem sjedi upravo on. Nešić sve navode demantuje dozvolom za nošenje oružja.

Jesu li sposobni ili podobni, pokazat će se već u prvih 100 dana mandata, koliko je potrebno da se vidi u kojem smjeru idu - naprijed ili dobro poznato tapkanje u mjestu. Vremena imaju, a imaju i mnogo posla. Sigurno je da ih čekaju nagomilani zakoni koji su prethodnom sazivu samo punili ladice i skupljali prašinu.

federalna.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
Borjana Krišto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 19.03.2023 15:51
Zakon o VSTV Vijeće ministara BiH
0 16.03.2023 15:44
Vijeće ministara BiH EU energetski paket
0 16.03.2023 14:41
Vijeće ministara BiH sjednica
0 16.03.2023 08:00
Denis Bećirović Borjana Krišto Predsjedništvo BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 15.03.2023 17:42