Završena rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike, čeka se glasanje
(Izvor: AA)

Završena rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike, čeka se glasanje

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH završena je rasprava o kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara, u kojoj su učestvovali uglavnom predstavnici opozicije, nakon čega je data polusatna pauza poslije koje će ovaj dom glasati o predloženim kandidatima.

Šerif Špago iz SDA rekao je da Klub poslanika ove stranke neće glasati za predloženi sastav Vijeća ministara i istakao da će podržati sve što je u interesu BiH, a biti protiv onoga što degradira institucije BiH. Branislav Borenović iz PDP-a ocijenio je da novi saziv Vijeća ministara "predstavlja puku podjelu fotelja", te da ne treba imati nikakva očekivanja.

"Nema riječi o najavljenim velikim ekonomskim projektima, nema vizije, riječ akciza više se ne pominje, smanjenje PDV-a, niko ne govori šta će se raditi", rekao je Borenović. I poslanik SDA Midhat Čaušević protiv je predloženog Vijeća ministara, a posebno je kritikovao izbor bošnjačkih predstavnika.

Navodeći da neće spominjati imena, on je istakao da je jedan od njih imao problema sa zakonom i da je bio uslovno osuđen na kaznu zatvora zbog tuče u ugostiteljskom lokalu u vrijeme kada je bio federalni ministar za boračka pitanja.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić stava je da su Hrvati i Bošnjaci izabrali svoje najbolje kadrove za Vijeće ministara, ali da vjeruje da su Srbi iz Republike Srpske mogli izabrati bolje. On je ponovio svoje ranije izrečene zamjerke na prijedlog Nenada Nešića za mjesto ministra bezbjednosti, ističući da to nije prijedlog SNSD-a, već da je to prijedlog šire koalicije i DNS-a.

"Da se glasa pojedinačno za svakog ministra, ne bih glasao za Nešića. S obzirom na to da se glasa u paketu, moraću da podržim jer želim da podržim druge za koje smatram da imaju kapacitet za svoje funkcije", rekao je Vujičić i pozvao novo Vijeće ministara da čini kompromise, kao što i on lično danas radi.

Poslanik DF-a Zlatan Begić izjavio je da će Klub poslanika ove stranke glasati protiv ovog saziva Vijeća ministara, tvrdeći da je bilo proceduralnih propusta u smislu provjere u vezi sa pristupom tajnim podacima.

Navodeći da je ponukan Vujičićevom diskusijom, poslanik SDS-a Mladen Bosić predložio je da se o kandidatima za novi sastav Vijeća ministara glasa pojedinačno, a ne u paketu, i zatražio od predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da se Predstavnički dom izjasni o njegovom prijedlogu.

federalna.ba/Srna

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Vijeće ministara
Šerif Špago Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 24.05.2023 16:45
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH revizorski izvještaji
0 24.05.2023 15:26
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Krivični zakon BiH
0 24.05.2023 13:04
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
0 24.05.2023 12:49