Konaković: Ima mnogo posla u vanjskoj politici, odmah ću početi s radom

Konaković: Ima mnogo posla u vanjskoj politici, odmah ću početi s radom

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah početi sa radom.  

- Ne mogu reći šta je prioritetnije, organizacija Ministarstva ili promptno djelovanje na polju diplomatije BiH - istakao je.  

Jedna od prvih aktivnosti, dodao je Konaković, su sastanci sa članovima Predsjedništva BiH te da očekuje da će se bez problema dogovarati sa Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

- Što se tiče Željke Cvijanović, u fokus ćemo staviti prioritete oko kojih se slažemo - istakao je.

Konaković je, nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao da je većina stabilna.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji, kazao je da ne vidi opciju da SDA uđe u vlast.  

- U Predstavničkom domu postoji kvalifikovana parlamentarna većina, a u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikišića za sastav nove Vlade FBiH - istakao je.  

Pojasnio je da izabrani predsjednici i  potpredsjednici imaju obavezu da potvrde novi saziv Vlade ili da blokiraju formiranje.

- Refik Lendo može izabrati put blokade i pokušat i zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti - zaključio je Konaković. 

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković Položaj i status Bošnjaka u regiji
0 12.04.2024 20:57
Bošnjaci okupljanje Elmedin Konaković
0 12.04.2024 14:24
NiP SDA SBiH Elmedin Konaković
0 07.04.2024 20:37