videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

PDP traži da se Milanović rezolucijom proglasi nepoželjnim

Klub zastupnika Partije demokratskog progresa uputio je Narodnoj skupštini RS-a rezoluciju po kojoj se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović proglašava za nepoželjnu osobu u tom entitetu. Upućena je i preporuka da se Milanović proglasi nepoželjnim i u cijeloj BiH. Razlog - Milanovićeve izjave, ali i dodjela odlikovanja pripadnicima HVO-a u Derventi, za ratne zasluge protiv VRS-a.

Zoran Milanović na području BiH je bio jedva nekoliko sati, ali duh njegove posjete već dva mjeseca šeta političkom scenom u RS-u.

„Rezolucija sadrži osudu brojnih izjava i medijskih nastupa. Uvredljivo se izražavao o srpskom narodu i RS-u. Osuđuje i sramnu dodjelu odlikovanja HVO-u 26. marta“, kazao je Igor Crnadak, predsjednik Klub zastupnika PDP-a.

 

Kako je došlo do toga da Milanović odlikuje pripadnike HVO-a u Derventi, i dalje je u sferi političkog ping-ponga, koji traje već dva mjeseca, uz prepirke je li sve urađeno uz znanje vlasti u RS-u. Sjenku sumnje bacilo je i njegova nedavna izjava hrvatskim medijima: „Preko otvorenog telefona pozovem Dodika i kažem mu: Druže ja trebam ići u subotu u Derventu. To je vaša zona odgovornosti. Tema je povod taj i taj. Nema problema. Bezbjednost, sve će da funkcioniše“.

„On je vrlo mudro napravio targetiranje i napad na Dodika u cilju da izazove velike podjele i izazove sukobe. On to radi u cijeloj Hrvatskoj, po županijama, pa je pokušao da to radi i u RS-u“, ustvrdio je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić (US).

U politički podijeljenom društvu, izjave poput Milanovićeve, kao i dodjela ordena brigadi HVO-a, bilo je dovoljno za spekulacije i pitanja da li je politička Banja Luka okrenuta više Zagrebu ili Beogradu. Taj segment potenciran je i na osnivačkoj sjednici partije Jelene Trivić.

„Ni u kom slučaju ne smijemo biti okrenuti Zagrebu. Ni u kom slučaju nam se ne smije ponoviti slučaj Derventa. Trgovska gora i Pelješki most nam ne smiju biti bitniji od žrtava Petrovačke ceste“, kazala je Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Inicijatori rezolucije kojom bi se Milanović proglasio nepoželjnom osobom pozivaju sve stranke iz RS-a na jedinstvo da stanu iza nje, kako bi se našla na dnevnom redu naredne sjednice NSRS-a. Ukoliko, ipak, ne dođe kao zvanična tačka do zastupnika, nema sumnje da će se pojaviti kao tačka novih političkih performansa, kao i prilikom posljednje sjednice parlamenta i suknje koju je donio jedan opozicionar.

federalna.ba

Zoran Milanović PDP Igor Crnadak persona non grata