Odbijeno da se po hitnom postupku razmatraju prijedlozi dopuna I. zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je u utorak razmatrati dva prijedloga dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Jedan prijedlog predložili su predstavnici iz Kluba SDA Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago, dok je drugi prijedlog uputio predstavnik Šemsudin Mehmedović.

Za usvajanje hitnog postupka oba prijedloga postojala je opšta većina, ali ne i entitetska. O usvajanju hitnog postupka zastupnici će se izjasniti na sljedećoj sjednici u drugom čitanju.

Predstavnici SDA predlažu dopunu po kojoj "sve osobe koje imaju biračko pravo, a koje su imale mjesto prebivališta 1991. godine u drugoj općini u odnosu na općinu sadašnjeg prebivališta, a uslijed ratnih događanja promijenile su svoje prebivalište u BiH, imaju pravo upisati se u birački popis kako bi glasale osobno ili u odsutnosti, za općinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na općinu sadašnjeg prebivališta."

Drugi prijedlog o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač predstavnik Šemsudin Mehmedović, predviđa da "neovisno o rezultatima izbora u svakom općinskom i svakom gradskom vijeću, odnosno u svakoj skupštini općine i svakoj skupštini grada, kao i u Skupštini Brčko distrikta BiH, bude najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan član ostalih, ukoliko ima najmanje jedan takav kandidat na ovjerenoj kandidatskoj listi."

Na dnevnom redu je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH po hitnom postupku.

Također, pred zastupnicima je i nekoliko izvještaja, informacija i poslaničkih inicijativa.

federalna.ba/AA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izborni zakon
CIK BiH SIP BiH tehničke izmjene Izborni zakon BiH Izborni zakon
0 11.06.2024 19:36
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Zakon o strancima
0 21.05.2024 17:30
Izborni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.05.2024 08:11
izbori bojkot Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 17.05.2024 20:09
Branislav Borenović Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 14.05.2024 19:15
Izborni zakon Izborni zakon RS
0 11.05.2024 19:50