Gjenero za D2: Od Šengena i Čovića - Milanoviću je važnije nešto treće

O predstojećim izborima, izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali i naporima Hrvatske da legitimno predstavljanje bude srž promjena – za Dnevnik 2 je govorio Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba.

Što se HDZ-ov prijedloga izmjena Izbornog zakona i pozivanja Kluba Bošnjaka na vitalni nacionalni interes, Gjenero smatra da je process završio u vremenskom tjesnacu, te kako je očito da će se o izmjenama izbornog modela raspravljati za neke druge izbore. Očito je i to, ističe, da će ovi izbori biti provedeni po trenutnom zakonu – te da nikakvog bojkota neće biti.

Što se tiče podrške predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića HNS-u - gdje čak uvjetuje ulazak Finske u NATO ukoliko ne bude izmijenjen Izborni zakon naše zemlje – Gjenero smatra kako je takvo nešto moga reći ili neko ko želi izazivati konflikte i probleme ili neko ko elementarno ne razumije kako funkcionišu međunarodne organizacije.

Uvrede kakve izriče Milanović, navodi Gjenero, ne dolikuju šefu jedne evropske države, kao niti to traži od Christiana Schmidta da nametne koncept Dragana Čovića, a da u istpj rečenici kaže kako je Schmidt nelegitiman akter. Cilj takvih izjava je stvaranje haosa i konflikta, zaoštravanje odnosa Hrvata i Bošnjaka u Federaciji – za što ne postoji nikakav opravdani razlog, stvaranje uvjeta u kojima bi se on našao u prilici da zajedno s Aleksandrom Vučićem i Recepom Tayyipom Erdoganom napravi svojevrsnu ostavinsku raspravu nad BiH, da modelira BiH kao zajednicu triju samosegreriranih entiteta…

Na pitanje šta je Milanoviću važnije - Hrvatska u Šengenu, Čović u Predsjedništvu BiH ili nešto treće – Gjenaro kaže da je to nešto treće: “On BiH tretira kao kolateralnu žrtvu svog interesa, a njegov interes je radikalizacija nacionalnog političkog života u Hrvatskoj i njegova ideja reizbora kao predsjednika države, ali i utjecaja na buduće parlamentarne izbore u RH”.

federalna.ba

Davor Gjenero
Davor Gjenero Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 16.12.2021 11:16