Gjenero: ‘Svi Rusi u jednoj državi’ je dominantan Putinov koncept

Ruski predsjednik Vladimir Putin u govoru povodom Dana pobjede za rat u Ukrajini optužio je Zapad i vladu u Kijevu. Zašto na Crvenom trgu Putin nije govorio o ruskom svijetu? Da li je u pravu američki predsjednik Biden kada kaže da se Putin našao u situaciji iz koje ne zna izlaz?

Za magazin Svijet Putinov govor komentirao je politolog Davor Gjenero.

Za razliku od one mračne noći kada je najavio napad na Ukrajinu, Putin ovaj put nije spominjao ruski svijet. Gjenero smatra da za to samo nije bilo prilike te da se Putinova politička filozofija nije promijenila i da je ona dalje usmjerena na obnovu velike Rusije, odnosno, ruskog carstva i na reviziju onoga što su napravili modernisti na vlasti u Sovjetskom savezu, pa onda u Rusiji krajem ‘80-ih i početkom ‘90-ih dvadesetog stoljeća.

“Naime, glavni razlog zašto se Sovjetskom savezu nije dogodio onakav krvavi raskol kakav se dogodio prilikom raspada bivše jugoslavenske države je činjenica da niti Gorbačov niti Jelcin nisu zagovarali koncept ‘svi Rusi u jednoj državi’. Koncept ‘svi Rusi u jednoj državi’ i dalje je dominantan koncept Putinovog režima. I dalje se agresija na Ukrajinu vodi radi priključivanja onih dijelova Ukrajine koji Rusija smatra svojim”, ističe Gjenero.

Upozorava da je i dalje prisutna politička strategija u kojoj ruski režim nutka države unutar Evropske unije, prije svega, Mađarsku i Poljsku, da se uključe u diobu Ukrajine i da na taj način napuste temeljnu matricu mirovnog poretka koji je uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata, a koji se zasniva na nepromjenjivosti granica i na tome da se problemi rješavaju podjelom vlasti, a ne podjelom teritorije.

“Srećom, Poljaci se ponašaju kao vrlo zrelo i odgovorno društvo. Najviše od svih u Evropi pomažu Ukrajini. Snaga poljskog društva je jedna od svjetlijih tačaka koje smo vidjeli tokom ove agresije. Naravno, prva je snaga ukrajinskog naroda u odbrani vlastite države”, naglašava Gjenero.

Slaže se s ocjenom da je hibridnim ratom i propagandom o neophodnosti izmjene međunarodnog poretka Putin pokušava humanizirati rusku agresiju i osnažiti ideju o stvaranju Evroazije, te naglašava da je priprema za napad na Ukrajinu trajala jako dugo. Navodi primjer Sjevernog toka 2, koji se gradio ne zbog, kako kaže, nekog novog plina ili nekih novih korisnika u Evropi, već da bi se infrastrukturno izolirala Ukrajinu i pripremila agresija na nju.

“U brojnim evropskim društvima imate radikalske političke stranke koje sada uglavnom djeluju kao spavači. Tek rijetki akteri govore vrlo otvoreno ili poluotvoreno na štetu europeizma i euroatlantizma. Nažalost, jedan od aktera koji se u tome ističe je i naš predsjednik Zoran Milanović, čovjek koji čini ogromne štete i prijateljskoj bosanskohercegovačkoj državi i Republici Hrvatskoj, a izaziva smiješak na ustima Vladimiru Putinu i zagovornicima euroazijatizma”, istakao je Davor Gjenero gostujući u emisiji Svijet Federalne televizije.

federalna.ba

Davor Gjenero
Davor Gjenero Otvoreni studio Jasenka Tica-Isović
0 16.12.2021 11:16