videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Obrazovni sistem neusklađen s tržištem rada

Upisna politika bh. obrazovnih ustanova nije usklađena sa realnim potrebama tržišta rada te doprinosi da novi kadrovi samo popunjavaju mjesta na evidencijama Zavoda za zapošljavanje. Reforme obrazovanja, riješile bi problem. O usklađivanju upisne politike sa potrebama tržišta rada razgovaralo se u Bijeljini s ciljem unapređenja obrazovnog sektora ali i privrednih prilika.

Neusklađen s tržištem rada, obrazovni sistem uglavnom nudi isti kadar. S druge strane, listom deficitarnih u BiH obuhvaćeno je oko 20 zanimanja, a uglavnom je riječ o zanatima.

"Na području Grada deficitarna su i dalje sva građevinska zanimanja, uz to, istakli smo kao deficitrana i neka instalaterska zanimanja, kao što su vodoinstalateri, elektroinstalateri, mehaničari, te mesari, serviseri i serviseri bijele tehnike", istakao je Mile Stević, direktor Zanatsko-preduzetničke komore preduzetnik regije Bijeljina.

Na listi traženih su i frizeri, metalostrugari i zanatlije u drvoprerađivačkom sektoru. S druge strane, vlada ekspanzija u oblasti IT sektora. Usklađenost upisne politike i tržišta rada bila bi rješenje.

"To mora biti izbalansirano, spram potrebe da se obrazuje određen broj kadrova za nastavak školovanja, ali i da se obrazuju i učenici za praktična zanimanja koja su potrebna ovom tržištu rada ", pojašnjava Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina.

"Cilj ovih sastanaka je da saslušamo jedni druge kakvo je stanje na evidencijama, stanje na tržištu rada, kakvi su planovi i programi škola, koliki je broj učenika koji će se upisati, koji je broj odjeljenja koji će biti formirani u srednjim školama", rekla je Ljubica Mlađenović, šef Odsjeka u odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Bijeljina.

Iz Privredne komore RS poručuju da su prilikom izrade spiska deficitarnih zanimanja za ovu školsku godinu osluškivali tržište rada. Radna grupa odredila je postulate po kojima će se sprovesti upisni postupak, a sve škole su dužne da do kraja godine dostave plan upisa Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a.

federalna.ba

obrazovni sistem tržište rada
SBK obrazovanje obrazovni sistem škola škole
0 18.08.2021 17:30
radio Federalni radio Radio Federacije BiH obrazovni sistem Obrazovni program
0 26.05.2021 12:50
investiranje obrazovni sistem
0 28.12.2020 12:14