videoprilog Mirele Čanović (Federacija danas)

Novalić u Banovićima, postao i počasni građanin

U Banovićima je danas boravio premijer FBiH, Fadil Novalić, koji se tokom posjete susreo sa rukovodstvom Rudnika mrkog uglja Banovići te prisustvovao svečanom obilježavanju Dana općine Banovići, kada mu je dodijeljena i plaketa počasnog građanina ove općine.

Trenutno u RMU Banovići provode mjere i aktivnosti na stabilizaciji poslovanja , jer je rudnik za prvih 6 mjeseci zabilježio gubitak od 5,6 miliona maraka. Stoga im je primarni zadatak podizanje nivoa proizvodnje, odnosno osposobljavanje za rad jame Omazići u kojoj je nedavno izbio požar. U Federalnoj vladi su im spremni priteći u pomoć.

“U ovo vrijeme imamo jako puno problema sa Krekom, tako da i nemamo uglja u Bloku 6, ali pri tome Banovići moraju biti čvrst i stabilan faktor, koji to sada jesu I bili. I, naravno, otvorimo svaku vrstu razgovora da vidimo šta je to što mi možemo pomoći jer u ovom se poslu sve brzo mijenja, a ovaj rudnik ne smijemo imati na nestabilnoj zoni”, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić (SDA).

Direktor RMU Banovići Elvir Salihović ističe kako su u takvoj situaciji da trebaju započneti novi investicioni ciklus: “Imamo investicioni ciklus koji još nismo završili, tako da konkretna bi mjera podrške bila da kroz Razvojnu banku uspijemo obezbijediti određena kreditna sredstva”.

U Banovićima je danas obilježen i Dan Općine, a bila je to i prilika za uručenje priznanja Počasni građanin premijeru Novaliću, kojeg je prethodna općinska vlast u Banovićima proglasila personom non grata.

Načelnik Banovića Bego Gutić (SDA) podsjetio je kako je ta odluka već simbolično na prvoj sjednici novog saziva Općinskog vijeća stavljena van snage: “Mi već imamo određenu vrstu dogovora kad je riječ o projektima koje će Vlada Federacije podržati ovdje u Banovićima. Radi se o 5 strukturnih projekata i za te projekte već naredne sedmice očekujemo da Vlada Federacije donese odgovarajuće odluke”.

“Stvarno činimo jako puno da ovo održimo s jedne strane i s druge strane mi pokušavamo neku novu budućnost za Banoviće naći”, istakao je Novalić.

A ta budućnost bi, između ostalog, trebala Banovićima donijeti dugoročnu stabilnost rudnika, kao i mnogo bolju putnu povezanost s drugim dijelovima zemlje.

federalna.ba

Fadil Novalić Banovići
Fadil Novalić Vlada Federacije BiH
0 31.07.2022 20:24
Fadil Novalić ekonomija BDP zaposlenost
0 29.07.2022 10:26
Fadil Novalić Izborni zakon
0 27.07.2022 18:32
Fadil Novalić Mustafa Ružnić Šuhret Fazlić USK
0 22.07.2022 18:54