videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Na lokalnim izborima 6. oktobra pravo glasa imaće više od 3,4 miliona birača

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani u nedjelju, 6. oktobra, saopćila je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, a odluka je, kako je navela donesena na današnjoj sjednici te državne institucije.

Istakla je kako će se lokalnim izborima birati ukupno 3.200 vijećnika i odbornika u gradskim i općinskim vijećima u FBiH, te gradskim odnosno skupštinama opština u RS-u, te Skupštini Brčko distrikta.

Također birat će se i 143 gradonačelnika i načelnika u lokalnim zajednicama u oba entiteta u Bosni i Hercegovini.

"Troškovi lokalnih izbora bit će ukupno 19 miliona KM. Za aktivnosti CIK-a BiH od institucija BiH doznačeno je 7.410.000 KM. Posebnim zahtjevom upućenim 29. aprila CIK BiH je tražio i dodatnih 4,1 milion KM. Ta sredstva su potrebna za angažman dodatnog osoblja kao i provođenje pilot projekta u skladu sa odlukama visokog predstavnika u BiH. Troškovi gradova i općina za lokalne izbore bit će oko 7,5 miliona KM. Najveći dio sredstva bit će usmjeren za naknade članova biračkih odbora", tekla je Hadžiabdić.

Centralna izborna komisija BiH donijela je i odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska na kojem se prema podacima s pravom glasa nalazi 3.406.088 birača.

"Svaki punoljetni građanin je vađenjem lične karte upisan u Centralni birački spisak", napomenula je Hadžiabdić,

Državljani BiH koji se žele prijaviti za glasanje na lokalnim izborima iz inostranstva svoju prijavu mogu ostvariti preko portala e-izbori do 23. jula.

Navela je kako 6. septembra počinje zvanična izborna kampanja za lokalne izbore koja će trajati do 5. oktobra u 7 sati, kada nastupa izborna šutnja.

"Novost je da više, od danas do 6. septembra, nema više, ne samo plaćene nego i svake vrste izborne kampanje. Sve suprotno tretirat će se kao preuranjena kampanja i bit će podložno sankcijama", naglasila je Hadžiabdić.

federalna.ba/AA

CIK BiH Lokalni izbori
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine SNSD CIK BiH Službeni list
0 19.07.2024 10:29
CIK BiH birači izvan BiH rok
0 16.07.2024 10:22
CIK BiH mandati Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 15.07.2024 15:13
CIK BiH Snaga naroda Ramo Isak HDZ BIH PDP Laburistička stranka
0 09.07.2024 19:04