Kultura, umjetnost, 15.04.2021.

-      Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti.

Taj datum službeno se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Iako trenutna situacija ne dopušta puno slobode, umjetnost ipak pronalazi svoj put, stvara mostove, povezuje ljude i slavi slobodu ljudskog duha čak i u izolaciji.

U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, na Svjetski dan umjetnosti 15. aprila biće otvorena izložba profesora škole.

-      Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja Modula Memorije.   Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde.

-Mimar Sinan Aga (Ağırnaz, Turska, 15. april 1489. - Konstantinopol, današnji Istanbul, 17. juli 1588. ) je bio najznačajniji arhitekt u razdoblju sultana Selima I., Selima II., i Murata III.. Njegov najznačajniji rad je svakako Sulejmanova džamija u Carigradu.

Mimar Sinan je projektovao jednu od najznačajnijih građevina Bosne i Hercegovine koja je na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika; most Mehmed pase-Sokolovića. Njegov učenik, Mimar Hajrudin Aga je sagradio Stari most u Mostaru,i time položio prijemni ispit za Sinanov mentorat. Stari most je također na zaštićenoj UNESCO-voj listi.

 

Sinan je na različitim mjestima u Osmanskom carstvu sagradio 84 velike džamije, 52 male džamije, 57 škola Kurana (medresa), 7 čitaona, 18 karavan saraja, 22 mauzoleja, 46 kupaona (hamama), 35 odmorišta (saray), 3 bolnice, 5 akvadukta, 8 mostova i 8 skladišta. Umro je 1588. i sahranjen je neposredno izvan sjevernog zida uz Sulejmanovu džamiju u Carigradu.

-      20. aprila 1896. godine otvorena je Gradska vijećnica u Sarajevu. Vijećnica se nalazi nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. Interesantno je da je u ovom stilu rađena većina objekata koji su izgrađeni u Sarajevu za vrijeme austrougarske vlasti, pa možemo reći da je Gradska vijećnica sinonim za austrougarski period u Bosni i Hercegovini, i zaštitni znak tog vremena.

Danas se na planu urbanističkog razvoja glavnog grada ništa ne planira, već se ucrtava ono što pojedinci žele odnosno načelnici, zastupnici i svi drugi zainteresovani faktori", smatra prof. Vesna Pašić Hercegovac.

 

-      Njujorški muzej Metropolitan, popularno zvan The Met slavi 151. Rođendan.

-      Ovaj slavni muzej svake godine privlači više od sedam milijuna posjetitelja, a prošle je godine bio prvi veliki njujorški muzej koji je zatvorio svoja vrata kada su se pojavili prvi slučajevi zaraze koronavirusom u New Yorku

Godišnjici u čast Google je kreirao vizual odnosno takozvani google doodle na kojem je prikazano 18 umjetnina koje se mogu vidjeti u Metropolitanu. Na doodleu su mjesto pronašli slavni autoportret Samuela Josepha Browna i Van Goghov "Autoportret sa slamnatim šeširom". Prikazan je tek mali dio Metovog postava kojeg čini više od 1,5 milijuna eksponata razdijeljenih na dvije lokacije.

 

 - Novinar, publicista i književnik Amir Misirlic predstavlja nam novi roman “Noćas nema mjeseca punog iznad Bosne”

-Preminuo je član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) Serafin Hrkać.Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Osnovnu školu završio je u Izbičnu, nižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Š. Brijeg), višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku.Filozofsko-teološki studij počeo je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu a završio na Pontificium Athenaeum Antonianum u Rimu. Za svećenika je zaređen 1966. Studij klasične filologije završio je u Rimu gdje je (1971.) i doktorirao.Doktorat iz filozofije položio je na Filozofskom fakultetu Univerziterta u Sarajevu.

-      Preminula je pjesnikinja Dara Sekulić. Rođena je 1930. godine u selu Kordunski Ljeskovac. Do svoje 10. godine živjela je u rodnoj kući koja je spaljena 1942. godine.

 Nakon pogibije roditelja boravila je u dječjim domovima i đačkim internatima.

Gimnaziju je pohađala u selu Rujevac na Baniji, te Italiji, Splitu, Karlovcu, Zagrebu i Sisku, a Višu školu za socijalne radnike završila je u Sarajevu, gdje je živjela od 1953. godine.

Napisala je 28 knjiga poezije.

-      U Sarajevu sahranjen Jovan Divjak

 

( Uređuje i vodi Dunja Jelovac )

 

Kultura, umjetnost Federalni radio Radio Federacije BiH
Kultura, umjetnost
0 07.06.2024 16:51
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.06.2024 12:59
Federalni radio sport
0 01.06.2024 23:45
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.06.2024 22:02
sport Federalni radio
0 01.06.2024 17:45
Vijesti u 17 Federalni radio
0 01.06.2024 17:43