Kineska vojska u rješavanju problema NLO koristi vještačku inteligenciju
(Izvor: YouTube)

Kineska vojska u rješavanju problema NLO koristi vještačku inteligenciju

Kineska vojska koristi vještačku inteligenciju za rješavanje problema neindetifikovanih letećih objekata (NLO) koji sve više lete iznad ove zemlje, prenosi list "Independent". Posljednjih godina na kineskom nebu sve je veći broj NLO-a, odnosno povećan je broj njihovih opažanja - i od civila i od vojske.

"Nepoznati objekti koji lete iznad Kine predstavljaju ozbiljne izazove za vazdušnu bjezbjednost Kine", ističe Chen Lee iz kineske Akademije za ranu vazdušnu bezbjednost.

Riječ je o organizaciji u kojoj se vojno osoblje priprema za posao u vazdušnim snagama i za radarsko i elektronsko ratovanje kineske vojske.

Kako bi riješili problem NLO-a, Chen kaže da vojska prikuplja veliki broj podataka sa radarskih stanica, od pilota, policijskih stanica i opservatorija, koji se prosljeđuje u nacionalnu bazu podataka za analizu.

Tada vještačka inteligencija stupa na snagu i sve te podatke o mjestu i vremenu viđenja NLO-a analizira na način na koji ljudski mozak ne može. Npr. vještačka inteligencija može da poveže informacije o tome da li su se takvi objekti pojavili tokom nekih političkih ili vojnih događanja.

Može ih povezati i sa nekim prirodnim fenomenima ili podacima vremenskih satelita i slično, kako bi se dobila šira slika i objasnilo nešto što se na prvi pogled čini neobjašnjivo ili vanzemaljsko.

Kineske strukture, za razliku od nekih drugih zemalja, nerado govore o fenomenu NLO-a. Jedini put do sada Kina je službeno potvrdila NLO 1998. kada su dva vojna aviona presrela objekt koji je izgledao kao "gljiva s kratkim nogama" i koji je obasjavao svjetlost iz sredine.

Kada su mu se avioni približili, objekt je nestao velikom brzinom.

Američki kongres ovog mjeseca očekuje detaljan izvještaj Pentagona o fenomenu NLO-a. Prva saznanja govore o tome da Pentagon ne negira mnogobrojne susrete sa tim fenomenom.

Ipak, prema tim izvorima, američka vojska ne tvrdi da NLO-i pripadaju vanzemljaskoj inteligenciji, ali je moguće da to učini, ako se nađu jasni dokazi.

federalna.ba/Srna

Kina NLO