(Izvor: Na slici: Faruk Kajtaz i Danijel Vidović)

Kajtaz protiv Fuleovog/Palmerovog modela, Vidović za belgijski model ustroja BiH

Tema ovotjednog Otvorenog studija bio je dolazak američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i njegove poruke oko izmjene Izbornoga zakona, ali i trenutna politička kriza. Sugovornici u mostarskome studiju novinar i analitičar Faruk Kajtaz te politolog Danijel Vidović složili su se da sva otvorena pitanja trebaju biti na stolu, ali se nisu složili o dinamici dogovora.

Za Kajtaza jedino rješenje je moderna građanska, demokratska država s nacionalnim pravima, a ne oživljavanje ideja o podijeljenosti, o uniji tri republike koje bi, smatra on, BiH dugoročno odveli u sukobe.

Vidović kaže kako treba implementirati europske standarde, ali da oni nisu isti za svaku državu.”Treba se poštovati specifičnost određene države i ja sam upravo zato pristalica belgijskog modela. To je tipičan i dobar europski standard kako se rješavaju problem etnički podijeljenih društava. To je jedan konsocijacijski model, a na kraju krajeva i Bruxelles, kao glavni grad EU je u Belgiji i gdje ćete naći veći europski standard od belgijskog modela”, kazao je Vidović.

Izmijenjeni Izborni zakon mogao bi biti usvojen do kraja godine, kazao je u Otvorenom studiju Radija Federacije Faruk Kajtaz naglasivši kako se lako složiti da su izmjene potrebne, te da i Amerikanci i Europljani preferiraju dogovor do kraja godine. No, izmjene se ne mogu svesti samo na etnički, odnosno nacionalni princip, smatra on. “Ako bude usvojen Fuleov model ili neka njegova verzija, to će samo biti uteg na Federaciji BiH cijeli sustav bit će još kompliciraniji. Imat ćete neupotrebljive glasove, što će dovoditi do zloupotreba”, navodi Kajtaz. Kazao je kako bi bošnjački glasovi u Hercgeovini bili nepotrebni, pa ćete moći s njima trgovati, kao što će se moći trgovati s hrvatskim glasovima u srednjoj Bosni ili Sarajevu.

Komentirajući Palmerovu izjavu kako će se fokusirati na izbor tri člana Predsjedništva i ograničenu izmjenu Ustava, te da bi o Domu naroda moglo biti riječi drugi put , Vidović kaže kako je to stvar pristupa koji će zauzeti američke i europske diplomate. “Pitanje je i koliki je utjecaj Rusije i naposljetku Turske, sve su to utjecaji regionalnih i globalnih sila koje se prelamaju na ovom balkanskom prostoru. Pitanje je mogu li SAD uz pomoć EU išta uraditi, jer je EU dosta fragilna nakon Brexita, pandemije, a ni SAD više nisu sila kao 1995. Godine”, kazao je Vidović.

Za Kajtaza izmjene Izbornog zakona i Ustava trebaju biti samo u paketu i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Politička je igra sastanci Milanovića i Dodika u Zagrebu i Čovića i Vučića u Beogradu, kaže Kajtaz. Na opasku Vidovića da je Izetbegović bio u Zagrebu, a sprema se u Beograd, Kajtaz je kazao kako ne znamo hoće li Izetbegović u Beograd, te da on smatra kako bi taj odlazak bio loš potez. “Na takav način se ne može pregovarati, postoji državni Parlament i tu se treba dogovarati i razgovarati”, kazao je Kajtaz na što je Vidović kazao kako je floskula da se dogovori postižu u parlamentima.

federalna.ba/Mirjana Topić-Landeka

Faruk Kajtaz Danijel Vidović
Faruk Kajtaz
0 04.01.2023 19:13
Otvoreni studio izbori Vehid Šehić Miloš Šolaja Danijel Vidović
0 03.11.2022 17:20
Faruk Kajtaz Mostar Federacija danas
0 08.02.2021 17:37