Mirjana Topić  Landeka

Potreban je novi dogovor i povjerenje između političkih elita koje će voditi BiH

Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora potreban je novi dogovor i povjerenje između političkih elita koje vode ovu zemlju ili će voditi, poruka je gostiju u novoj sezoni Otvorenog studija na Radiju Federacije Bosne I Hercegovine. Gosti: bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva Vehid Šehić, politolog iz Mostara Danijel Vidović,  te profesor s Fakulteta Političkih nauka u Banja Luci Miloš Šolaja odgovarali su na pitanja o izbornom procesu, radu Središnjega izbornog povjerenstva, nametnutim odlukama visokoga predstavnika Christiana Schmidta, ali I prosvjedima  u Banja Luci I Sarajevu.

“Mnoge političke stranke preko članova biračkih odbora falsificiraju izbornu volju građana I potrebno je uvesti nove tehnologije u izborni proces”, kazao je Vehid Šehić osvrćući se na brojne nepravilnosti u izbornom procesu I naredbe za nova brojanja.  Komentirajući prosvjede ispred zgrade OHR-a u sarajevu I prosvjede u banja Luci zbog naredbi za novo brojanje, Šehić je kazao kako je protiv ulice I da ulica ne može uređivati izborne rezultate I Izborni zakon.

Sudeći prema svrsi I načinu organiziranja prosvjeda u Sarajevu I Banja Luci Bosna I Hercegovina je izrazito podijeljeno društvo I ta polarizacija je izražena, kazao je politolog danijel Vidović. Kaže I kako se polarizacija još nije približila svom vrhuncu. “To je potvrda kako imamo tri odvojena politička društva – Banja Luka, Sarajevo I Mostar”, kazao je Vidović.

Komentirajući rad Ureda visokog predstavnika I najave prema kojima će se novi Visoki predstavnik okrenuti prema Republici Srpskoj, prof. Miloš Šolaja kaže kako on nije visoki predstavnik I nije legalno postavljen. “Negdje mora postojati pravna granica, a u ovom slučaju je činjenica dag a je predložilo Vijeće za implementaciju mira, a to nije daytonska kategorija. Što on odluči je pod velikim upitnikom”, zaključuje prof. Šolaja s Fakulteta političkih nauka u Banja Luci.

Otvoreni studio izbori Vehid Šehić Miloš Šolaja Danijel Vidović
Francuska demonstracije izbori
0 17.06.2024 11:13
Emmanuel Macron poziv pregrupisavanje stranke izbori
0 12.06.2024 12:56
Milan Kučan zabrana glasanja glasanje izbori Evropski parlament Europski parlament
0 06.06.2024 22:44