Kajtaz: Inzkova odluka ima izuzetno veliku političku težinu

O izborima u Mostaru u Federaciji danas smo razgovarali sa novinarom i analitičarom Farukom Kajtazom.

Kaže da je odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da poništi prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara potpuno novi momenat u sada već vidljivoj novoj političkoj krizi u gradu Mostaru.

Inzko poništio prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poništio je prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara. Intervencija je uslijedila nakon što je prethodno glasanje obavljeno javno, umjesto tajno, a što nije u skladu sa Statutom Grada Mostara. Izbori će biti ponovljeni, a to znači ponovno...

"Mislim da će se još danima razgovrati o tome da li su OHR i Inzko imali pravo da donesu jednu ovakvu odluku i kakve će ona reprekusije imati u realnim političkim odnosima u Mostaru, ali i u FBiH. Čini mi se da je ova odluka pomalo ishitrena, odnosno da je Inzko imao čak osam godina da donese sličnu odluku kada je trebao izmijeniti Statut Grada Mostara koji je nametnut od strane Ureda visokog predstavnika i Paddyja Ashdowna, a kasnije od strane Ustavnog suda proglašen neustavnim. Sve to vrijeme Inzko je govori da je to odgovornost domaćih politčara, stranaka, koalicija, onih koji su izabrani i koji obavljaju važne funckije. Sad kad su oni konačno izabrani i kada su odlučili da donesu odluku da se javno glasa sada odjednom to nije u redu. Vrlo je zanimljivo da se Inzko u ovoj svojoj odluci poziva na stavak 36 koji regulira izbore u Gradskom vijeću, gdje se eksplicite ne spominje gradonačelnik, a ni treći krug glasanja gdje je potrebna većina. Ne spominje se ni članak 49 Statuta Grada Mostara koji eksplicite govori o izboru gradonačelnika Grada Mostara u kome se, istina, ne spominje da se gradonačelnik bira javno ali ni tajno. Mislim da je članak 49 onaj koji bi trebao imati najviše uporišta. Ova odluka o javnom glasanju je donesena sa nekom plebiscitarnom većinom od 31 vijećnika. Vrlo je zanimljivo da Inzko nije reagirao i na neke druge stvari. Smatram da ova odluka ima izuzetno veliku političku težinu. Žao mi je što građani Mostara nisu imali priliku da neposredno biraju gradonačelnika."

Ističe da se u Mostaru sve svelo na politički dogovor SDA i HDZ-a.

"Čini mi se da bi određene političke opcije u ponovljenom glasanju mogle posegnuti i za opcijom bojkota, pa ćemo tek onda ući u političku krizu koja bi mogla potrajati. Mislim da se izdvajaju Guzin i Kordić, sve je to u dva glasa i glavno pitanje je čiju će još podršku dobiti unutar Vijeća."

Navodi da je pred Mostarom turbulentno političko vrijeme.

federalna.ba

Faruk Kajtaz Mostar Federacija danas
Mostar derbi
0 13.04.2024 10:22
SIPA kadeti Mostar
0 12.04.2024 19:06
Federacija danas
0 12.04.2024 17:49
Federacija danas
0 11.04.2024 17:40