Jestivi kukci sve bliže europskim tanjurima
(Izvor: Ilustracija)

Jestivi kukci sve bliže europskim tanjurima

Europska agencija za sigurnost hrane u srijedu je otvorila put Europljanima da u prehranu uvrste kukce odobravajući sušene ličinke velikog brašnara za ljudsku konzumaciju.

Taj je potez EFSA-e preduvjet odluke europskih dužnosnika hoće li dozvoliti da se ličinke kukca prodaju potrošačima 27 država članica.

Odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehranu.

To bi moglo otvoriti put prvom odobrenju na razini EU-a, kazao je znanstvenik Ermolaos Ververis iz NUTRI odjela EFSA-e.

"Procjena rizika odlučujući je i potrebni korak u reguliranju novih prehrambenih proizvoda i pruža znanstveni temelj za donošenje političkih odluka u EU uz osiguravanje sigurnosti potrošača."

EFSA je objavila da je veliki brašnar (Tenebrio molitor), odnosno njegova ličinka sigurna za konzumaciju bilo u obliku sušene cjelovite ličinke ili u obliku brašna.

 Zahtjev za ocjenom te namirnice podnijela je francuska tvrtka  Micronutris.

"Njezini glavni sastojci su bjelančevine, masnoće i vlakna", navodi se u priopćenju no dodaje i da su potrebna nova istraživanja mogućih alergijskih reakcija na kukce.

Pred EFSA-om, čije je sjedište u Italiji, više je zahtjeva za ocjenom sigurnosti raznih insekata za ljudsku prehranu među ostalima skakavaca i cvrčaka.

Ljudi širom svijeta, posebno u Aziji, Africi i Latinskoj Americi konzumiraju i do tisuću vrsta insekata, a već ih se može naći u ponekim državama EU-a na policama za ljudsku prehranu.

U Europi se češće  koristi u proizvodnji životinjske hrane.

federalna.ba/Hina

EFSA kukci prehrana
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
prehrana hrana kontrola Agencija za sigurnost hrane
0 11.08.2021 19:05
EFSA Ekonomski fakultet u Sarajevu AACSB
0 07.03.2021 22:37