BiH se pridružuje EFSA-i u kampanji za zaustavljanje širenja afričke svinjske gripe

BiH se pridružuje EFSA-i u kampanji za zaustavljanje širenja afričke svinjske gripe

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), uz podršku Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, provest će u našoj zemlji tokom 2023. godine kampanju o afričkoj svinjskoj kugi (ASK).

Već četvrtu godinu zaredom, kampanja #StopASF podiže svijest među farmerima, lovcima i veterinarima u osamnaest evropskih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, o ovoj

visoko zaraznoj bolesti i potiče ih da preduzmu mjere kako bi zaustavili njeno širenje.

- Tokom posljednje decenije, afrička svinjska kuga je imala dramatičan uticaj na evropski sektor svinjogojstva i nastavlja da remeti lokalnu i regionalnu ekonomiju. Iako posljednje brojke pokazuju ohrabrujuće znakove da su napori da se zaustavi širenje virusa efikasni, slika u cijeloj Europi nikako nije univerzalno pozitivna i moramo ostati na oprezu. Farmeri, lovci i veterinari imaju posebno važnu ulogu u prijavljivanju sumnjivih slučajeva - rekao je Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e.

Kampanja #StopASF potiče komercijalne i dvorišne uzgajivače svinja, veterinare i lovce da 'otkrivaju, sprečavaju i prijavljuju' slučajeve ASK kod svinja i divljih svinja.

Provodi se u partnerstvu sa lokalnim vlastima u osamnaest zemalja, a u Bosni i Hercegovini s Agencijom za sigurnost hrane, koja je kontakt točka EFSA-e.

- Kampanja 'StopASF' ima veoma značajnu ulogu u prevenciji, pravovremenoj detekciji i suzbijanju afričke svinjske kuge. Kao partnerska institucija EFSA-e, podržavamo kampanju kroz

promociju i distribuciju informativnih materijala, koje ćemo nastojati razmijeniti sa svim ključnim akterima u oblasti zaštite zdravlja životinja, u prvom redu Uredom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima poljoprivrede, te veterinarskim organizacijama - izjavio je dr. sci Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prema novom izvještaju koji je objavila EFSA, u u odnosu na prethodnu godinu, u 2022. godini broj slučajeva ASK kod svinja i populacije divljih svinja značajno je opao u Rumuniji, Poljskoj i Bugarskoj.

Međutim, ASK se ponovo pojavila u Grčkoj i Češkoj i nastavlja da se širi u zemljama koje su susjedne EU, kao što su Srbija i Moldavija.

Prvi slučajevi ASK prijavljeni su u 2022. godini u Sjevernoj Makedoniji, saopćeno je iz EFSA-e.

federalna.ba/Fena

EFSA svinjska gripa
EFSA UNSA Ekonomski fakultet u Sarajevu Meliha Bašić
0 14.02.2024 16:58
Brčko distrikt BiH sport sportska udruženja svinjska gripa
0 21.08.2023 12:41
Rusija svinjska gripa
0 27.12.2022 13:37
EFSA Ekonomski fakultet u Sarajevu AACSB
0 07.03.2021 22:37
EFSA kukci prehrana
0 14.01.2021 09:42