videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Hoće li Lendo dobiti podršku i zašto neće podržati Nikšića za premijera?

Iako su kandidati za predsjednika i jednog potpredsjednika Federacije BiH poznati, za sada su njihova imena na papiru i daleko od zvaničnog potvrđivanja. Dok predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavljuje da će obrisi nove Vlade FBiH biti vidljivi u narednih 15 dana, predsjednik SDA Bakir Izetbegović istupio je sa suprotnim stavom. Tvrdi da će Refik Lendo dobiti podršku za potpredsjednika Federacije, ali da neće podržati Nermina Nikšića za premijera. Iz SDP-a je uslijedila reakcija. Izetbegovićevu izjavu ocijenili su opasnom.

Križaljke vlasti za formiranje Vlade FBiH i dalje su bez konačnog rješenje. Dok teče rok od 30 dana, političari se vode računicama kojima bi osigurali vlast. No, čini se da je nepoznanica sve više, naročito na nivou Federacije. Ime Refika Lende je na papiru i čeka zvaničnu potvrdu za predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije.

CIK BiH: Ovjerene kandidature Lidije Bradara i Refika Lende za čelnike FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrala je izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je imena dva kandid...

Međutim, put bi mogao biti dug. Iako podrška Osmorke za potpredsjednika iz SDA nije sigurna, Bakir Izetbegović je izričit: “Hoće, mislim da će proći”.

Dakle, Izetbegovićeva računica je jasna. Bez SDA nema nove Vlade FBiH. No, pitanje je s kim SDA pregovara ako tvrdi da ima kapaciteta za formiranje vlasti na entitetskom nivou. Lider SDA ne krije da je ova stranka pregovarala sa svima osim sa NiP-om i Našom strankom, ali da su drugi tražili da se ta stvar zadrži mimo javnosti. Pitanje je kome i zašto odgovara tajnost. Među onima koji su pod lupom zbog potencijalnog priklanjanja SDA su Stranka za BiH i NES. Podsjećamo da je predsjednik Stranke za BiH tokom izborne kampanje bio izričit da ne žele sarađivati sa SDA. Sada, čini se, ne isključuju tu opciju. Iako iz Stranke za BiH tvrde da će ostati uz Osmorku na nivou FBiH, sumnju da bi im mogli okrenuti leđa su podstakli odlaskom iz koalicije na državnom nivou. Pojavili su se novi upitnici, a najzvučnije spekulacije su otvaraju li prostor za djelovanje SDA i DF-u zarad potencijalnih pozicija, poput premijerske fotelje za Semira Efendića. Je li ta opcija moguća - odgovor, iako smo tražili, nismo dobili. Još jedan dokaz da tenzija na relaciji SDA-Osmorka nije splasnula je pitanje izbora nove Vlade FBiH, koju bi vodio čelnik SDP-a Nermin Nikšić. Na pitanje hoće li SDA podržati Nikšića za mandatara, uslijedio je jasan odgovor.

Izetbegović u Dnevniku D: Lendo neće podržati Nikšića

"Što se tiče državnog nivoa nisam siguran da ćemo biti vlast, mada mislim da su šanse 50:50, a što se tiče federalnog bez nas se neće moći napraviti Federalna vlada", istakao je u Dnevniku D Bakir izetbegović, predsjednik SDA. "Zasad ćemo ostati u ovom sastavu i on neće biti pro...

“Neće, podržat će nekoga ko je dobio desetorostruko veću podršku od Nikšića, nekog jakog, kadra iz koalicije koju će praviti SDA”, kazao je Izetbegović

A iz SDP-a nisu ostali dužni za reakciju. Izjave predsjednika SDA, tvrde, vode u jednom smjeru. Putem blokada.

Helez: Izetbegovićeve izjave su najave blokade

Savjet za razvoj Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas razmatra djelovanje SDP-a BiH kroz institucije, s fokusom na formiranje vlasti na svim nivoima. Potpredsjednik SDP BiH Zukan Helez je prije sjednice Savjeta izjavio novinarima da će razgovarati o tome koliko će SDP u ovoj heterogenoj koalic...

“Mislim da je to jako opasna izjava, to je najava blokade. Osnovni razlog zašto je visoki predstavnik intervenisao je taj da nikada više nemamo te blokade. Sad ponovo - samo su drugi akteri. Ako to napravi visoki predstavnik, onda je to jednako svim drugima koji bi to u budućnosti pokušali”, upozorava potpredsjednik SDP-a Zukan Helez.

A pokušaja i taktika da se zauzmu pozicije i osigura vlast naredne 4 godine - ne manjka. No, interesantno je da trenutnu političku situaciju ne vide svi iz istog ugla. Iako slaganje vlasti na državnom nivou prolazi sa manje drame nego na nivou Federacije, tenzije ni na ovom polju ne nedostaje. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović optimistično najavljuje da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti potvrđen već naredne sedmice.

Čović: Sljedeće sedmice imenovanje VM, a nakon toga formiranje vlasti u FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Livnu da bi sljedeće sedmice trebalo da bude održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da bi se potvrdio novi saziv Vijeća ministara, a nakon toga će uslijediti i intenzivniji razgovori za formiranje Vlade Fed...

Predsjednik SDA sumnja u takav scenarij.

“Mislim da tu ima nezadovoljstava, prije svega izborom kadrova - tu su predsjednici stranaka potrčali da sebe smjeste”, kazao je Izetbegović.

A da bi se smjestili na pozicije koje garantuju vlast u Vladi Federacije, red poteza je jasan. Prvi na listi koji se biraju su predsjednik i potpredsjednik Federacije, koji odlučuju o imenovanju Vlade, a zatim listu sa imenima šalju entitetskom parlamentu na potvrdu. Iako se rok bliži kraju, za sada smo od potvrđivanja daleko. Dok vremena manjka, interesa zasigurno ne, a hoće li biti presudni ili će, pak, prevagnuti kompromisi zarad dogovora - pokazat će naredni politički potez. Ili možda već jesu.

federalna.ba

Bakir Izetbegović Refik Lendo Nermin Nikšić Dragan Čović Osmorka SDA Stranka za BiH NES HDZ BIH