Čović: Sljedeće sedmice imenovanje VM, a nakon toga formiranje vlasti u FBiH
(Izvor: HDZ BiH)

Čović: Sljedeće sedmice imenovanje VM, a nakon toga formiranje vlasti u FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Livnu da bi sljedeće sedmice trebalo da bude održana vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da bi se potvrdio novi saziv Vijeća ministara, a nakon toga će uslijediti i intenzivniji razgovori za formiranje Vlade Federacije BiH, te ubrzane aktivnosti oko imenovanja kantonalnih vlada.

"Nakon formiranja svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, svi moramo imati jedan jasan cilj i sve aktivnosti usmjeriti prema svim integracionim ubrzanim aktivnostima", rekao je Čović, koji je danas u Livnu prisustvovao redovnom sastanku koordinacije funkcinera HDZ-a BiH lokalnog i kantonalnog nivoa, čiji je domaćin bio gradonačelnik Darko Čondrić, saopšteno je iz HDZ BiH.

Čović je najavio da će jedan od prvih sastanaka izvršne vlasti BiH biti sa Vladom Hrvatske, a moguće je i održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Hrvatske kako bi se potvrdio nastavak intenzivne saradnje u oblasti privrede, infrastrukture, tehnologije i svim drugim sferama koje predstavljaju zajednički interes i prioritet.

O programima i projektima od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, sa osvrtom na ostvarene i aktualne programe, govorio je državni sekretar Centralne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas. Prema njegovim riječima, saradnja i projekti koji pokrivaju brojna područja zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne brige i infrastrukture se nastavljaju, kao i ukupna dobra saradnja, ali i dalje jačanje Programa prekogranične saradnje.

"Institucije Hrvatske pružaju nemjerljivu podršku BiH na njenom evropskom putu, a status kandidata BiH snažan je motiv za jačanje saradnje, kao i prilagođavanje i pripremu aktivnosti u procesu pregovora za članstvo u EU", istaknuo je na sastanku.

Jedna od tema ove koordinacije bila je i formiranje turističkih zajednica na lokalnim nivoima. 

federalna.ba/Srna

Dragan Čović HDZ BIH Vijeće ministara BiH vlast u FBiH
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38
Vijeće ministara BiH
0 05.06.2024 19:10