CIK BiH: Ovjerene kandidature Lidije Bradara i Refika Lende za čelnike FBiH
(Izvor: AA/Arhiva)

CIK BiH: Ovjerene kandidature Lidije Bradara i Refika Lende za čelnike FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrala je izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je imena dva kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH na potvrđivanje i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kandidat grupe od 13 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba bošnjačkog naroda je Refik Lendo.

Kandidatkinja grupe od 22 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba hrvatskog naroda je Lidija Bradara.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, izvršene su sljedeće provjere predloženih kandidatskih listi i kandidata: da li je kandidatska lista podnesena od strane ovlaštenog predlagača, da li su predloženi kandidati na kandidatskoj listi upisani u Centralni birački spisak u FBiH, da li se ime kandidata nalazi u evidencijama sankcija koje se vode u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, da li je kandidatska lista podnesena na obrascima utvrđenim od strane Centralne izborne komisije BiH, da li je svaki kandidat lično potpisao izjavu o prihvatanju kandidature u skladu sa članom 58b. Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i da li je izjašnjenje pripadnosti konstitutivnim narodima identično izjašnjenju u izjavama i eventualnoj kandididaturi na Općim Izborima 2022. godine i Lokalnim izborima 2020. godine.

federalna.ba/AA

Centralna izborna komisija BiH čelnici FBiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH
0 03.02.2023 13:40
Dom naroda FBiH Centralna izborna komisija BiH
0 30.12.2022 11:47
Centralna izborna komisija BiH prijevremeni izbori gradonačelnici
0 29.12.2022 11:01
Dom naroda FBiH Centralna izborna komisija BiH
0 20.12.2022 14:30
Centralna izborna komisija BiH zahtjev SNSD-a
0 27.10.2022 12:42