videoprilog Azre Delmanović (Dnevnik 2)

Halilagić najavio pomoć nakon što se obavi procjena štete

Na području Sapne proglašeno je stanje prirodne nesreće. Nevrijeme praćeno jakim padavinama koje je jučer pogodilo ovo područje ostavilo je teške posljedice jer se voda izlila iz korita rijeka i potoka i ugrozila stambene i pomoćne objekte, ali i saobraćajnice. Ljudskih žrtava nema, mještani su dobro, no ne kriju tugu.

Putevi su blokirani, usjevi uništeni, dvorišta pod vodom. Dva automobila odnijela je i u potpunosti uništila bujica vode. Nije bilo prostora da se reaguje, priča nam Adnan Valjevac, vlasnik jednog automobila.

Iako je ovo područje uvijek pod rizikom od poplava, ovakav prizor mještani ne pamte. Kažu da čak ni poplave iz 2014. godine nisu ostavile ovakve posljedice.

„Stvarno je bila jeziva situacija. Djeca me zovu, plaču, ja s jedne strane, oni s druge, ne mogu im prići“, govori Kanita Ahmetović.

Mehdin Ahmetović dodaje kako je bilo strahota sve to gledati, a kamoli izaći.

Prema podacima Civilne zaštite Sapna, voda je sinoć prodrla u dvadeset stambenih i pomoćnih objekata. Ljudski životi nisu ugroženi, ali materijalna šteta je ogromna. Ono što zabrinjava su najavljene nove padavine od kojih mještani strahuju.

„Nije ti svejedno. Koliko rizikujemo od poplava, rizikujemo i od brda da nas ne pritisne u kući, nije zgodno, ali šta ćemo, moramo“, kaže Senada Ahmetović.

Hoće li i ko nadoknaditi nastalu štetu, pitanje je na koje mještani traže odgovor. Iz Vlade Tuzlanskog kantona kažu da će izdvojiti finansijska sredstva za sanaciju ne samo Sapne nego i Teočaka i svih drugih ugroženih područja.

„Neke modele rješavamo u hodu ovako i nakon što komisije odrade svoj posao, procjene, naći ćemo način kako da pomognemo svim našim općinama“, izjavio je premijer TK-a Irfan Halilagić (SDA).

A kiša koja periodično pada tokom cijelog dana izuzetno otežava posao. Osim Sapne, poplavljeno je nekoliko stambenih objekata i u Kalesiji, a novo nevrijeme nije zaobišlo ni Teočak koji se još nije oporavio ni od teške poplave od prije samo tri dana.

federalna.ba

Sapna poplava poplave Irfan Halilagić
Via Majevica Sapna Općina Sapna Općina Teočak Teočak Ugljevik Čelić Lopare
0 28.11.2023 19:44
Predstavnički dom Parlamenta FBiH zaduženje poplave
0 28.11.2023 16:30