Furiosa: A Mad Max Saga: Nevjerovatna Anya Taylor-Joy i nastavak potjere
(Izvor: Warner Bros)

Furiosa: A Mad Max Saga: Nevjerovatna Anya Taylor-Joy i nastavak potjere

„Moje djetinjstvo! Moja majka! Želim ih natrag!” S ovim urlikom tjeskobe, mlada Furiosa, koju glumi Anya Taylor-Joy, postavlja ton osvetničkog bijesa koji se provlači kroz sveobuhvatni, spektakularni prequel Georgea Millera njegovom ponovnom pokretanju Mad Maxa iz 2015. Još jednom, tu je ludo kolosalan i čudan konvoj -akcijske sekvence koje spajaju pojam "potjere" i "nasilne borbe" u niz suludnih nadmetanja velikom brzinom između motocikala, vozila s 18 točkova i naoružanih parascendera koji svi napadaju i pucaju jedni na druge fanatično jureći u istom smjeru. Sama vozila su ono što čini Mad Max filmove tako vrlo čudnim. Mnogi filmovi nazivaju se "nadrealnim", ali ovi čudni, ritualni prikazi gladijatorskih vozila u crvenkasto-smeđoj praznini zaista izgledaju kao nešto od Giorgia de Chirica ili Maxa Ernsta.

Furiosa je priča o porijeklu „glamuroznog, jednorukog gada“ iz prvog filma. Naravno, radnja je smještena u golemu australsku postapokaliptičnu divljinu gdje gospodari rata u svojim raznim jedinicama vladaju dragocjenim rezervama hrane, vode, streljiva i goriva. Furiosa, koju je u prvom filmu glumila Charlize Theron, teoretski je bila u službi mrskog poglavice Besmrtnog Joea; bila je zadužena za vođenje pljačkaških skupina protiv suparnika i neprijatelja, a sudbina joj je bila da bude pobunjenica. Sada Furiousu mlađu glumi Taylor-Joy (a kao dijete Alyla Browne) prikazujući je kao žestoku mladu preživjelu ratnicu- koja učinkovito ispunjava akcijsku ulogu koju je izvorno igrao Mad Max. Furiosa (i to je doista ime s kojim počinje, a ne nadimak koji je dat kasnije) bila je klinka koja je nekada živjela u tihoj zajednici duša u opskurnoj, ali bogato plodnoj oazi, naprednom, mirnom mjestu koje je doslovno imalo vjetroturbine. Oteta je i završi u ropstvu Doktora Dementusa, neobično smiješnog zlikovca kojeg glumi Chris Hemsworth s dugom kosom i lukavim protetičkim nosom. Furiosa će preći u ruke odvratnog Besmrtnog Joea (sada ga glumi Lachy Hulme) u čijoj službi treba pomagati vozaču platforme, Pretorijancu Jacku, kojeg glumi Tom Burke. Čini se da ima potpuno platonski romantičnu vezu s Jackom, ali svijet Mad Maxa je zanimljivo bespolan i niti jedan muškarac, koliko god brutalan bio, ne usuđuje se maknuti Furiosu. Ali sve to vodi njenom konačnom obračunu s groznim Dementusom.

Hemsworth je vrlo blizu tome da okupira cijeli film, ali Miller se suzdržava od humora jer ta vrsta komične fleksibilnosti ponekad može sve poništiti. Hemsworth je doista vrlo zabavan kada Dementus insistira na kušanju Furiosinih očajnih suza jer je čuo da suze tuge imaju drugačiji okus od suza radosnica. Tapkajući ih po jeziku, razmišlja: “Tuga je pikantnija – pikantnija!” On to izgovara: "Pee–kwant" što ga nekako čini još gorim. Također, u svojoj umišljenosti, insistira na tome da vozi falangu motocikala uokolo poput neke vrste kočije.

U određenom smislu, Dementus je lik umjetno izmišljen kako bi Furiosi dao nekoga s kim bi se mogla suočiti, gospodara rata koji se razlikuje od Besmrtnog Joea. Ali Taylor-Joy i Hemsworth sjajan su par, a Taylor-Joy je izrazito uvjerljiva akcijska junakinja. Ona je ta koja ovaj nastavak sage o Furiosi i prodaje

Furiosa: A Mad Max Saga prikazan je na filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega slijedi njegovo prikazivanje u kinima širom svijeta.

federalna.ba/The Guardian

Furiosa Mad Max