Unicef: Na Haitiju situacija slična scenama iz filma Pobješnjeli Maks
(Izvor: EPA-EFE/Siffroy Clarens)

Unicef: Na Haitiju situacija slična scenama iz filma Pobješnjeli Maks

Situacija na Haitiju je "užasna", gotovo kao u scenama filma "Pobješnjeli Maks", koji prikazuje postapokaliptičnu budućnost, izjavila je danas izvršna direktorka Fonda UN-a za djecu (Unicef) Catherine Russell.

"Mnogi, mnogi ljudi pate od ozbiljne gladi i pothranjenosti, a mi nismo u mogućnosti da im pružimo dovoljnu pomoć", rekla je ona za američku televizijsku mrežu CBS, dok se Haiti suočava sa nasiljem kriminalnih grupa.

Haiti, a posebno glavni grad Port-au-Prince, poprište je nasilja bandi posljednjih nedjelja, dok Haićani čekaju uspostavljanje prijelaznog savjeta poslije ostavke premijera Ariela Henryja.

Kenija, koja treba da rasporedi 1.000 policajaca kao dio multinacionalne bezbjednosne misije, objavila je da će obustaviti slanje svojih ljudi, ali je dodala da će intervenisati kada se uspostavi prijelazni savjet.

Kriminalne grupe kontrolišu čitave dijelove zemlje, uključujući 80 odsto glavnog grada. Optužene su za brojne zločine, ubistva, silovanja i otmice za otkupnine.

Pošto je aerodrom Port-au-Princea i dalje zatvoren, misija UN-a na Haitiju objavila je u srijedu da će što prije uspostaviti "vazdušni most" između Haitija i susjedne Dominikanske Republike helikopterom, posebno da bi se olakšala dostava humanitarne pomoći.

Glavna luka u glavnom gradu je zatvorena od 7. marta, zbog "sabotaže i vandalizma", što otežava isporuku međunarodne pomoći.

Kontejner Unicefa, "uključujući ključne zalihe za zdravlje majki, novorođenčadi i dece", opljačkan je u subotu u toj luci, navele su UN i dodale da to dolazi u kritičnom trenutku, kada je djeci najpotrebniji.

federalna.ba/Beta-AFP

 

Mad Max Haiti